Garnalenbitterballen met saffraan en pastis

Garnalenbitterballen met saffraan en pastis

Er is niets mis met een beetje variatie bij de borrel. Steel komende borrel de show met deze garnalenbitterballen met saffraan en pastis.

Ze zijn niet alleen lekker, maar zien er ook nog eens verdomd mooi uit, deze garnalenbitterballen met saffraan en pastis. Door de felgele kleur van de saffraan, zou je ze zelfs als paasbitterballen kunnen kwalificeren, maar hij doet het op iedere feestdag goed.

Heb je geen pastis in huis? Je kunt het vervangen met iedere andere anijslikeur zoals arak, raki of ouzo. Dan gebruik je dezelfde hoeveelheid.

Garnalenbitterballen met saffraan en pastis

27 maart 2020
: 60
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 200 gram eiwit (ca. 6 eiwitten formaat M)
  • 175 gram paneermeel (of fijngemalen geroosterd brood of beschuit)
  • 170 gram bloem
  • 400 gram roze garnalen, fijngehakt
  • 200 gram visbouillon, afgekoeld
  • 4 gram gelatine
  • 1 gram saffraan
  • 50 ml melk
  • 75 ml pastis
  • 90 gram boter
Bereiding
  • Stap 1 Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Stap 2 Stamp de saffraandraadjes fijn en laat ze even weken in de melk zodat de gele kleur vrijkomt. Meng de saffraanmelk vervolgens samen met de pastis door de visbouillon.
  • Stap 3 Smelt de boter in een kleine hapjespan of grote steelpan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat het gedurende 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
  • Stap 4 Voeg de afgekoelde bouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Laat nog 1 minuutje doorgaren. Haal vervolgens de pan van het vuur.
  • Stap 5 Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout.
  • Stap 6 Voeg de fijngehakte garnalen aan de pan toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Stap 7 Laat de salpicon in een platte ovenschaal, afgedekt onder vershoudfolie, afkoelen. Plaats de ovenschaal in de koelkast om te laten opstijven, bij voorkeur een hele nacht.
  • Stap 8 Doe de resterende bloem in een diep bord. De paneermeel gaat in een ander diep bord en ook de losgeklopte eiwitten gaan in een bord of schaaltje. Let erop dat je de eieren voorzichtig losklopt, zodat ze niet schuimen.
  • Stap 9 Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Om de bitterballen gelijkmatig warm en gaar te laten worden is het belangrijk dat de porties ongeveer even groot zijn.
  • Stap 10 Rol de porties bitterbalvulling met je handen tot mooie ronde balletjes. Let er bij het rollen op dat er zo min mogelijk scheurtjes in de bal komen. Elk scheurtje vergroot namelijk de kans op klappen tijdens het frituren. Let ook op dat er geen stukjes vulling uitsteken. Als de salpicon erg plakt is het handig om tussendoor je handen even af te spoelen met koud water.
  • Stap 11 Paneer de afgewogen en gerolde balletjes door ze door de bloem, het eiwit en de paneermeel te halen en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel.
  • Stap 12 Frituur de garnalenbitterballen met saffraan en pastis tenslotte per 10-12 zo’n 3 minuten op 170 graden in de frituurpan of in een flinke laag zonnebloemolie in een grote steelpan.

Tip: gebruik voor de paneer eiwit van eieren die al wat ouder zijn. Als je eiwit van een vers ei gebruikt, gaat het al snel klonteren. Bitterballenkoningin Ilona de Wit gebruikt voor haar paneer gepasteuriseerd eiwit uit een flesje. Dat is in de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Het overgebleven eigeel kun je invriezen voor later, maar je kunt ook deze heerlijke gepekelde eidooiers maken (dat is de beste uitvinding sinds geraspte kaas).

Vond je deze bitterballen lekker en zoek je inspiratie voor je volgende borrel? Probeer dan deze pittige Thaise groene curry bitterballen of deze mosselkroketten.

Dit recept is afkomstig uit Het Bourgondische Bitterballenboek door bitterballenkoningin Ilona de Wit met foto’s van Debbie Bodewes. Meer bijzondere recepten vind je op bitterbalrecepten.nl. Of volg haar op Instagram via @bitterballenkoningin.nl.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *