Een ontbijt een koning waardig, dit recept van gepocheerde eieren met gerookte zalm op toast. Met hollandaisesaus, dus strikt genomen zijn het eggs benedict, zonder de ham. Hoe je het ook noemt, dit ontbijtje is perfect voor een lome dag met je geliefde. Wedden dat je er punten mee scoort?
Dit heerlijke luxe ontbijt staat in slechts 20 minuten op tafel. Maar het werkt natuurlijk ook prima als brunchgerecht. Zalm bevat veel gunstige omega-3 vetzuren. Omdat dit beschermt tegen hart- en vaatziekten, raadt het Voedingscentrum aan minimaal één keer per week vette vis te eten. Ook haring, makreel en sardines vallen hieronder. Heb jij je portie mooi vast binnen. De overgebleven eiwitten kun je trouwens prima invriezen. En als je ‘m hebt, kun je de eieren ook pocheren in de stoomoven. Dit duurt wel wat langer.
Gepocheerde eieren met gerookte zalm op toast

Ingrediënten
- 8 plakjes gerookte zalm
- Fijngehakte bieslook
- 3 eidooiers
- 2 theelepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel citroensap
- 120 gram roomboter
- 4 eieren
- Peper en zout
- 4 geroosterde boterhammen
- Sla (veldsla bijvoorbeeld)
- 8 cherrytomaatjes
Bereiding
- Stap 1 Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag en een troebele onderlaag. Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de troebele vloeistof meekomt. Nu heb je een kom geklaarde boter.
- Stap 2 Zet een klein pannetje water op het vuur en laat koken. Wanneer het water kookt zet je het vuur iets lager zodat het tegen de kook aan blijft zitten.
- Stap 3 Doe de azijn, citroensap en het eigeel in een andere kom, eentje die op de pan met water past, en klop hier met een garde een luchtige massa van.
- Stap 4 Zet de kom op de pan kokend water en klop totdat het eigeel dikker wordt.
- Stap 5 Voeg nu beetje bij beetje de boter toe terwijl je blijft kloppen. Let op, want het eigeel schift snel. Haal van het vuur af.
- Stap 6 Breng de hollandaisesaus op smaak met peper en zout.
- Stap 7 Laat de pan met water op het vuur staan, want misschien wil je zo de hollandaisesaus nog even verwarmen.
- Stap 8 Zet een andere pan met water op, breng aan de kook en zet het vuur lager, zodat het water net tegen de kook aanblijft. Doe er een eetlepel azijn bij en voeg een beetje keukenzout toe.
- Stap 9 Tik de eieren voorzichtig stuk en doe elk ei apart in een klein schaaltje.
- Stap 10 Roer eventjes door de pan zodat er een draaikolkje ontstaat.
- Stap 11 Laat het eerste ei nu heel zachtjes in het water glijden, zorg dat het eigeel heel blijft. Doe dit ook met de andere eieren. Houd eventueel met een lepel het eiwit een beetje binnen de perken
- Stap 12 Laat 3 minuten koken. Het ei is dan nog vloeibaar zijn als je het straks opensnijdt.
- Stap 13 Haal de eieren uit de pan, laat ze uitlekken en snijd eventueel de minder mooie stukjes eraf.
- Stap 14 Leg een beetje sla op iedere boterham, halveer de tomaatjes en leg deze erbij. Drapeer daarna twee plakjes zalm op iedere boterham.
- Stap 15 Leg er een gepocheerd ei bovenop en schep daar een eetlepel hollandaisesaus overheen. Breng op smaak met nog een klein beetje verse peper. Serveer direct.