Basisrecept voor klassieke hollandaisesaus

Basisrecept voor klassieke hollandaisesaus

Hollandaisesaus – ook wel Hollandse saus genoemd – is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, afkomstig uit Frankrijk. Het is een heerlijke botersaus die goed smaakt bij asperges en ook vaak bij visgerechten geserveerd wordt. Je moet er wat geduld voor hebben, maar hollandaisesaus is prima zelf te maken. 

De basisingrediënten van een klassieke hollandaisesaus zijn boter, azijn en eidooiers. Door deze samenstelling lijkt hollandaisesaus een beetje op warme mayonaise. Sommige mensen vinden hollandaisesaus lastig te maken, omdat de saus uit elkaar kan vallen als de eidooier te warm wordt. Om dit te voorkomen, voegen we een paar eetlepels water toe.

Tip: van de overgebleven eiwitten maak je een prima meringue. Of je vriest ze in voor later gebruik. Weggooien is immers zonde.

Basisrecept voor klassieke hollandaisesaus

21 april 2018
: 4
: 25 min
: goed te doen

Door:

Ingrediënten
  • 250 gram ongezouten boter (of margarine)
  • 4 middelgrote eieren
  • 
1 theelepel peperkorrels

  • 3 eetlepels witte wijnazijn

  • 2 eetlepels kraanwater
  • 1 citroen
  • Mespuntje zout
  • Verse zwarte peper
Bereiding
  • Stap 1 Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag en een troebele onderlaag. Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de troebele vloeistof meekomt. Nu heb je een kom geklaarde boter.
  • Stap 2 Kneus ondertussen de peperkorrels met een mes.
  • Stap 3 Doe de peperkorrels met de azijn, het water en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel in ongeveer 4 minuten tot ⅓ inkoken.
  • Stap 4 Zeef dit mengsel en zet het apart.
  • Stap 5 Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.
  • Stap 6 Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 eetlepel water los in een vuurvaste kom. Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  • Stap 7 Klop dit in ongeveer 5 minuten met een garde tot een dikke saus.
  • Stap 8 Haal de kom uit de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door, blijf kloppen.
  • Stap 9 Pers de citroen uit.
  • Stap 10 Breng de hollandaisesaus op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap.

Foto via Shutterstock, bronnen: Allerhande, Wikipedia.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.