Helpt een uitsmijter met spek tegen een kater?

Helpt een uitsmijter met spek tegen een kater?

Sommige mensen zweren erbij: een uitsmijter met spek de ochtend na een avondje stappen. Of misschien zelfs een full English breakfast met worst, witte bonen, eieren en bacon. Werkt dat nu echt tegen een kater?

Een kater wordt uiteraard veroorzaakt door teveel alcohol te drinken. Hoeveel teveel is, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben een kater na slechts één drankje, anderen voelen zich na tien shots tequila de volgende ochtend prima.

WAT VEROORZAAKT EEN KATER?

De allerbelangrijkste oorzaak van een kater is vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Hierdoor voel je je de volgende dag slap en moe en heb je een droge mond.

Een tweede oorzaak is de vorming van de giftige stof aceetaldehyde, beter bekend als ethanal, die bij de afbraak van alcohol ontstaat. Ethanal zorgt voor hoofdpijn en een trillerig gevoel. Daarnaast irriteert alcohol het maagslijmvlies, waardoor misselijkheid ontstaat.

ZIN IN VET ETEN

Met een kater hebben veel mensen zin in vet eten. En als je lichaam ’s morgens vraagt om een uitsmijter met spek, dan zal het dat ook wel nodig hebben, toch? Bovendien wordt er gezegd dat een vet ontbijt de alcohol absorbeert, waardoor je minder last van die kater hebt.

Die honger ontstaat doordat alcohol de zuurproductie van de maag prikkelt. Je bloedsuikerspiegel daalt bovendien, omdat je lijf al die alcohol moet verwerken. Dat zorgt ervoor dat je zin krijgt in koolhydraatrijk eten. En dat hoeft niet per se ook vet eten te zijn. Want dat een vet ontbijt de alcohol absorbeert, is een hardnekkig fabeltje. De meeste alcohol is tijdens je slaap al door je bloed opgenomen.

LEPEL OLIJFOLIE

Het is wel wetenschappelijk bewezen dat vet eten vóór je alcohol nuttigt, beter werkt dan erna. Voeding met veel koolhydraten, vet en eiwitten zorgt er namelijk voor dat alcohol minder snel door je lichaam wordt opgenomen. Met een pasta of pizza zit je goed, maar ook vette vis doet zijn werk. Sommige mensen zweren zelfs bij een lepel olijfolie.

HELPEN EIEREN TEGEN EEN KATER?

En die eieren dan? Doen die helemaal niets tegen een kater? Jawel, eieren hebben een klein beetje invloed op de lengte van je kater. Eieren bevatten cysteïne, een aminozuur wat de ethanal – die giftige stof waar we het hierboven over hadden – helpt afbreken. En taurine, een ander aminozuur in eieren, heeft een positieve invloed op je leverfunctie.

Bovendien bevatten eieren vitamine B12, thiamine en foliumzuur. Door de alcohol heeft je lichaam moeite om dit op te nemen, dus een ontbijt dat hier veel van bevat, maakt het je lichaam iets makkelijker. Ook kaas, peulvruchten en noten zitten er vol mee. Sowieso zijn eiwitten goed voor het herstel. Hoe je dat eitje eet – gekookt, gebakken of gepocheerd, maakt niets uit. Neem dus vooral wat je lekker vindt, óók als dat die uitsmijter is. Zorg verder vooral dat je het vochttekort in je lichaam aanvult door veel water te drinken.

EEN KATER VOORKOMEN

De enige manier om helemaal geen last van een kater te hebben, is zorgen dat je ‘m niet krijgt. Een gouden tip: neem na ieder glas alcohol een glas water. Je lichaam kan de alcohol veel beter opnemen en verteren als het in je maag wordt verdund met water. Bovendien drink je er automatisch minder alcohol door. Houd ook in gedachten dat gekleurde dranken zoals rode wijn, donkere rum en brandewijn harder aantikken. Deze bevatten namelijk meer van de zogenoemde foezelalcoholen. En die zijn ook giftig, worden trager afgebroken en zijn langer in het bloed aanwezig. Foezelalcoholen bepalen voor een groot deel de ernst van de kater.

Een laatste tip: zorg voor voldoende slaap. Terwijl je slaapt verbruik je namelijk erg weinig energie. De rest van de energie die je hebt kan daarom gebruikt worden voor het afbreken van de alcohol. Hoe meer alcohol afgebroken is als je wakker wordt, hoe minder je kater is. Het is dus logisch dat wanneer je lang slaapt, je lichaam meer de tijd heeft om de alcohol af te breken.

Foto via Freepik.
(Bronnen: AD, Jellinek, Trimbos Instituut, Telegraph)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren