De gehaktbal, wie is er niet groot mee geworden? Of het nu de andijvie met gehaktballen van je moeder is, of het broodje bal van de snackbar: iedere Nederlander eet ze. Traditioneel worden gehaktballen van rundvlees gemaakt. Wij maakten ze van kipgehakt én verstopten er een eitje in.
Gehaktballen met eieren zijn niet onbekend in de culinaire wereld. Onze Belgische buren noemen ze vogelnestjes, maar ze staan ook bekend als Schotse eieren of verborgen eieren. Kipgehakt is een gezond alternatief voor rood vlees. Het is vrij mager vlees met een zachte smaak. Wat de bereiding betreft: rol je gehaktballen wel snel, want het vlees wordt door de warmte van je handen eerder slap dan rundergehakt.
Gehaktbal te nat?
Zijn je gehaktballen te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe. Dit kun je natuurlijk ook zelf maken van oud brood. Gehaktballen rol je trouwens het best met natte handen. Het gehakt moet een beetje plakkerig aanvoelen. Als je er tijd voor hebt, dan kun je ze vóór bereiding een half uurtje in de koelkast laten rusten, daar worden ze nog lekkerder van.
Kipgehaktbal met verstopt ei
Ingrediënten
- 500 gram kipgehakt
- 4 (hard)gekookte eieren, middelgroot
- 2 eetlepels kipkruiden
- 2 eetlepels paneermeel
- Snufje nootmuskaat
- Roomboter om in te bakken
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Bereiding
- Stap 1 Meng de kipkruiden met de nootmuskaat en het paneermeel in een kom.
- Stap 2 Meng dat met het kipgehakt. Maak er vier platte gehaktballen van.
- Stap 3 Pel de gekookte eieren en leg er op iedere gehaktbal één.
- Stap 4 Vouw het gehakt goed om de eieren heen. Let op dat er geen barstjes ontstaan.
- Stap 5 Verwarm de boter en olie in een braadpan en wentel de gehaktballen met ei erin.
- Stap 6 Braad de gehaktballen in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Stap 7 Lekker op een broodje of met geroerbakte spinazie.
Foto via Shutterstock.