Torta pasqualina (paasquiche met spinazie, artisjok en ricotta)

Torta pasqualina (paasquiche met spinazie, artisjok en ricotta)

Torta pasqualina is een gesloten paasquiche met spinazie, artisjokken, ricotta en eieren. Deze traditionele Italiaanse hartige taart wordt van oudsher op tweede paasdag geserveerd, maar is natuurlijk ook lekker op andere momenten. 

Deze quiche kan zowel warm als koud gegeten worden en past prima in een vegetarisch dieet (denk er dan wel aan om vegetarische kaas te gebruiken). Toch behoefte aan vlees? Probeer dan deze spinazietaart met spekjes en verstopte eieren eens!

Torta pasqualina (paasquiche met spinazie, artisjok en ricotta)

3 maart 2018
: 8
: 25 min
: 35 min
: 1 hr
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 300 gram bloem + een beetje extra
  • 150 milliliter warm water
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Klein beetje boter
  • 1 kleine ui
  • 6 gegrilde artisjokken in olie
  • 400 gram spinazie
  • Flinke hand verse platte peterselie
  • 450 gram ricotta
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 8 grote eieren
  • Zeezout
  • Peper
  • (Hartige) taartvorm
Bereiding
  • Stap 1 Mix de bloem met een snufje zout in een grote kom. Voeg het warme water en twee eetlepels olijfolie toe en meng dit samen tot een deeg.
  • Stap 2 Bestuif het aanrechtblad met de extra bloem en kneed het deeg goed gedurende 5 minuten tot het zacht en elastisch is.
  • Stap 3 Doe het deeg weer in de kom, dek af met plasticfolie en laat dit 15 minuten rusten.
  • Stap 4 Laat ondertussen de artisjokken en de ricotta goed uitlekken.
  • Stap 5 Hak de platte peterselie grof en de ui juist fijn.
  • Stap 6 Was de spinazie en laat deze goed uitlekken.
  • Stap 7 Verwarm de overgebleven olie in een koekenpan en bak hierin de uien op laag vuur, zo’n 8 minuten. Roer af en toe even door.
  • Stap 8 Snijd de artisjokken grof en doe ze bij de ui in de pan. Laat ze samen, onder omroeren nog even sudderen.
  • Stap 9 Doe de spinazie erbij en laat zachtjes garen tot alle spinazie is geslonken. Haal dan de pan van het vuur en laat het mengsel lichtjes afkoelen.
  • Stap 10 Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht op 200 graden Celsius).
  • Stap 11 Meng het deeg in de keukenmachine met de peterselie, kazen en drie van de eieren. Voeg naar smaak peper en zout toe. Laat het even rusten.
  • Stap 12 Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit met de deegroller. Bedek hiermee de bodem en zijkanten van een (hartige) taartvorm die je met boter hebt ingevet.
  • Stap 13 Schep de vulling erin en maak vier kuiltjes. Breek hierin vier eieren.
  • Stap 14 Dek de bovenkant van de taart af met het overgebleven deeg.
  • Stap 15 Kluts het laatste ei en kwast dit over de bovenkant van de taart. Strooi hier nog wat zeezout overheen.
  • Stap 16 Bak de torta pasqualina in ongeveer 35 minuten goudbruin in de oven.

Foto via Shutterstock.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Cheeseburger met avocado en ei

Cheeseburger met avocado en ei

In het weekend is het tijd voor een lekkere stevige lunch. Deze cheeseburger met avocado en ei voldoet daar zeker aan. Wedden dat iedereen hem lekker vindt?

Paashaas broodjes

Paashaas broodjes

Op een mooi gedekte paastafel mag het brood natuurlijk niet ontbreken. De dis wordt extra feestelijk met deze gezellige paashaas broodjes.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *