Lidl gaat alleen nog maar witte, duurzame eieren verkopen

Lidl gaat alleen nog maar witte, duurzame eieren verkopen

Supermarktketen Lidl stapt volledig over op witte eieren met minimaal één ster Beter Leven. Die eieren smaken hetzelfde als andere eieren maar belasten het milieu minder. Ook de leghennen krijgen een beter leven.

Leghennen, die gehouden worden volgens het één ster Beter Leven concept van de Dierenbescherming, hebben daglicht en kunnen vrij rondlopen in een overdekte uitloop. Ze hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij.

Strobalen en pikstenen

Van nature brengen kippen een belangrijk gedeelte van de dag door met het zoeken van voedsel, scharrelen en stofbaden. De pluimveehouder strooit bij één ster Beter Leven dagelijks graan rond in de stal. Daarnaast krijgen de kippen strobalen, waar ze bovenop kunnen zitten om strootjes eruit te pikken en vervolgens helemaal uit elkaar te halen. Ook is de stal ingestrooid met vers stro, houtkrullen of zand zodat de kippen kunnen scharrelen en stofbaden kunnen nemen. Daarnaast krijgen de kippen pikstenen waaraan de kippen hun snavels en nagels slijten.

Witte eieren beter voor milieu

Bruine eieren en scharreleieren zonder ster liggen binnenkort dus niet meer in de schappen van de supermarktketen. De overgang is volgens Lidl positief voor het milieu “en daarom een logische stap”, zo meldt de keten het Algemeen Dagblad. De kippen die witte eieren leggen eten minder voer, leven iets langer en leggen ook nog eens meer eieren per jaar: tussen de 300 en 320, terwijl de kippen die bruine eieren leggen tussen de 290 en 310 eieren per jaar produceren. Volgens Ruud Zanders van Kipster betekent deze stap dat Lidl haar carbon footprint met circa 5 procent verkleint, omdat de CO2 uitstoot vermindert.

Keuringsdienst van Waarde over eieren

In een uitzending van Keuringsdienst van Waarde in september 2018 bleek dat consumenten bruine eieren ten onrechte beschouwen als gezondere eieren. Om die reden vragen supermarkten meer voor bruine dan voor witte eieren.

Verduurzamen assortiment speerpunt voor Lidl

De uitzending heeft Lidl niet over de streep getrokken, zegt woordvoerder Christine Braun tegen AD. “Nee maar die uitzending slaat zeker de spijker op de kop. Wij zijn eigenlijk al eerder overtuigd en geïnspireerd geraakt. Onder meer door de komst van Kipster in ons eierschap. Daarnaast is verduurzamen van het assortiment natuurlijk altijd een speerpunt voor ons.”

De witte eieren zijn vanaf nu al te koop en het Beter Leven keurmerk is vanaf deze zomer op alle eieren van toepassing.

Overigens heeft de kleur van de kip heeft niets te maken met de kleur van het ei. Ook de kleur van de dooier is niet afhankelijk van de kleur van de kip en zegt ook niets over de gezondheid van het beest.

 

Nieuwsbericht van 24-01-2019. Foto via Pixabay.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.