‘Genetisch aangepaste kippen leggen medicinale eieren tegen kanker’

‘Genetisch aangepaste kippen leggen medicinale eieren tegen kanker’

Wetenschappers zijn er in geslaagd om kippen medicinale eieren te laten leggen die eiwitten bevatten tegen bepaalde vormen van kanker en een aantal andere ziekten. Zo zijn medicijnen stukken goedkoper dan wanneer ze fabrieksmatig worden gemaakt, zo stellen de onderzoekers.

De wetenschappers – verbonden aan het Roslin Institute van de Universiteit van Edinburgh – hebben de kippen wel genetisch moeten aanpassen om hen de medicinale eieren te laten leggen. Ze voegden twee menselijke eiwitten toe aan het DNA van een kip. Het ene eiwit (IFNalpha2a) werkt tegen virussen en bepaalde vormen van kanker, het andere (macrophage-CSF) stimuleert beschadigde weefsels zichzelf te herstellen.

Via de kip komen de goede eiwitten in het ei terecht. De dieren ervaren hier geen nadelige effecten van; “Die leggen eieren zoals normaal“, melden de onderzoekers aan Nu.nl. De kwaliteit van het geneesmiddel is volgens hen even hoog als anders.

Medicinale eieren rendabeler dan fabrieksmedicijnen

Wetenschappers zijn er overigens al eerder in geslaagd om de eiwitten toe te voegen aan kippeneieren of geitenmelk, maar volgens de Schotse onderzoekers is hun nieuwe aanpak ‘efficiënter en kosteneffectiever’ dan eerdere pogingen.

Veel ziekten ontstaan doordat het menselijk lichaam van nature niet genoeg van een bepaald eiwit of chemische stof aanmaakt. Medicijnen op basis van eiwitten worden daarom al veel langer gebruikt bij behandelingen van kanker en andere ziekten. Het is echter duur om deze medicijnen in fabrieken te laten maken, omdat de methoden om de eiwitten te verkrijgen complex zijn.

Aangezien een kip tot driehonderd eieren per jaar kan leggen, is de aanpak een stuk rendabeler dan huidige productiemethoden van sommige belangrijke medicijnen.Drie eieren zouden volgens de onderzoekers al genoeg moeten zijn om een dosis medicatie te kunnen maken.

Nog niet op mensen getest

De eieren zullen niet in de schappen van supermarkten belanden, maar worden op dit moment alleen geproduceerd worden voor onderzoeksdoeleinden. Het is nog te vroeg om het medicijn op mensen te testen, maar vanwege de veelbelovende resultaten is er hoop dat het geneesmiddel over een aantal jaren op grote schaal gebruikt kan worden in therapieën, voor zowel mensen als dieren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad BMC Biotechnology.

 

Dit is een nieuwsbericht van 31-01-2019. Foto via Unsplash, bronnen: Nu.nl, Pluimveeweb.


Related Posts

Dit geheime ingrediënt maakt je roerei luchtiger dan ooit

Dit geheime ingrediënt maakt je roerei luchtiger dan ooit

Zijn de roereieren van het hotelbuffet altijd luchtiger en romiger dan de jouwe? Vanaf nu niet meer. Want er is één geheim ingrediënt dat jouw roerei net zo luchtig krijgt als die van de beste chefs: koolzuurhoudend water.

Fins onderzoek: ‘Eieren verminderen risico op dementie’

Fins onderzoek: ‘Eieren verminderen risico op dementie’

Finse onderzoekers hebben ontdekt dat fosfatidylcholine – een voedingsstof die met name in eieren en vlees te vinden is – een positieve invloed op cognitieve functies heeft en het risico op dementie verlaagt.