Koolhydraatarme bijbel: musthave voor eiliefhebbers

Koolhydraatarme bijbel: musthave voor eiliefhebbers

Af en toe een korte of langere periode zonder snelle koolhydraten doet wonderen voor je energielevel én voor je lijn. De koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil geeft je 500 pagina’s pure kookinspiratie. Wat ons betreft wacht je niet op Sint of Kerst, maar schaf je ‘m direct aan.

De Koolhydraatarme bijbel is een kookboek voor iedereen die minder koolhydraten wil eten, maar beslist niet minder wil genieten. Het is dus geen koolhydraatloos kookboek, maar geschreven voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het matigen van z’n koolhydraatinname. Ook wie een beetje – of zelfs sterk – wil minderen met snelle suikers zit goed met deze nieuwe bijbel. In ruim 250 recepten met weinig en  met langzame koolhydraten laat Vreugdenhil zien dat koolhydraatarm en lekker eten heel goed samengaan.  

“Zie mij als je kookcoach” 

Janneke Vreugdenhil

Ze is geen dieetgoeroe en wil ook niet op de stoel van arts, diëtist of wetenschapper gaan zitten, zegt Vreugdenhil zelf in de Koolhydraatarme bijbel. “Zie mij als je kookcoach. Of je nu kiest voor slow carb, low carb of keto, en of je dit nu doet vanwege een aandoening, om af te vallen, fitter te worden of je lekkerder in je vel te voelen; ik help je om dit eetpatroon ook op lange termijn vol te houden, er plezier in de krijgen en vooral om volop te blijven genieten van lekker eten.” 

Koolhydraatarme bijbel: de indeling

De Koolhydraatarme bijbel is opgedeeld in de verschillende eetmomenten van de dag en koolhydraatarme alternatieven. Voordat Vreugdenhil aan dit boek begon, vroeg ze aan mensen wat zij het lastigst vinden aan koolhydraatarm eten of wat ze het meest missen. Hieruit kwamen brood, pasta, rijst, pizza, pannenkoeken, friet, chips, zoetigheid en knapperige dingen. Daarom heeft ze aan al deze zaken extra aandacht besteed. Het begint met een hoofdstuk basisrecepten, daarna volgt brood en co, ontbijt, eieren, salades, soepen, glorieuze groenten, vis, vlees, aardappel anders, in plaats van rijst, net geen pasta en noedels, pizza/quiche en meer, dips en spreads, bites, drinks, toet en tot slot ander zoet. 

Wat zijn koolhydraten?

Maar hoewel de Koolhydraatarme bijbel geen medisch handboek is, startVreugdenhil haar bijbel toch met een  – ook voor de leek begrijpelijke – uitleg over wat koolhydraten nu precies zijn en wat ze doen in je lichaam. Ook laat ze zien hoe een koolhydraatarm(er) eetpatroon eruit ziet en krijg je tips hoe je dit kunt aanpakken. Daarnaast geeft ze uitleg over het ketogene dieet, waarbij je hooguit 50 gram koolhydraten per dag consumeert (“Doe dit nooit op eigen houtje, maar zoek medische begeleiding.”, aldus Vreugdenhil). Verder moedigt ze je aan vooral niet in beperkingen te denken, maar in mogelijkheden. Ook handig: ze geeft extra informatie over veelgebruikte ingrediënten zoals haver en zoete aardappel, vertelt over keukenhulpjes als de spiraalsnijder en legt via stap-voor-stap foto’s een aantal handelingen – zoals het maken van courgetti en het pocheren van een ei – uit.

Alle recepten in de Koolhydraatarme bijbel zijn trouwens glutenvrij, mits je glutenvrije haver en glutenvrije sojasaus gebruikt. En voor wie dat interessant vindt, staan ook de voedingswaarden erbij. 

Koolhydraatarme friet

En dan die recepten. Hoewel wij natuurlijk vooral uitkeken naar het hoofdstuk over eieren, zijn de andere hoofdstukken ook echt aanraders. In brood en co vind je recepten voor wel vijf soorten (knapperige!) crackers, een flink aantal broden en broodjes, wraps, tortilla’s en zelfs bagels. In het hoofdstuk bites staan maar liefst drie recepten voor koolhydraatarme chips én een recept voor crispy borrelnootjes. Aandacht voor friet is er in het hoofdstuk aardappel anders; je vindt hier meerdere recepten voor koolhydraatarme friet (of ‘patat’ als je van boven de grote rivieren bent). Toet en ander zoet vind je volop in de laatste hoofdstukken.

Van pannenkoek tot lemoncurd

Eieren worden in de Koolhydraatarme bijbel veelvuldig gebruikt. Denk aan courgettepannenkoekjes met kruidenyoghurt of dikke pompoenpannenkoekjes met krokant spek uit het hoofdstuk over ontbijten. Of aan de zelfgemaakte lemon curd (onze variant lemon curd vind je hier) of ricottapannenkoekjes met geprakte frambozen uit datzelfde hoofdstuk. Ook worden ze gebruikt voor avocado frietjes (zie hier onze variant) en diverse toetjes. 

Een heel hoofdstuk over eieren in de Koolhydraatarme bijbel!

Maar er is natuurlijk ook dat aparte hoofdstuk met ei als hoofdingrediënt. Vreugdenhil maakt er soldaatjes mee, een anti-katerontbijt, zoete-aardappeltoast met bacon en eieren en avocadotoast met een gepocheerd eitje (en crispy linzen!). Voor de zondag zijn er truffeleitjes in een potje en natuurlijk eggs benedict, maar ook de frittata en revuelto ontbreken niet. We like!

Al met al vinden wij de Koolhydraatarme bijbel een must-have als je liever wat minder koolhydraten eet. Als is het maar omdat Vreugdenhil je aanraadt om je vooral níet altijd aan de recepten te houden en gewoon op je eigen smaak te vertrouwen. Koken is geen exacte wetenschap, dus experimenten is iets dat door haar van harte wordt aangemoedigd.

Janneke Vreugdenhil is kookboekauteur en (culinair) journalist voor onder meer het NRC Handelsblad en diverse radio- en televisieprogramma’s. Van haar hand zijn sinds 2001 meer dan 15 kookboeken verschenen, waaronder Comfort food, I love groente (dat werd verkozen tot Lekkerste Vegetarische Kookboek), Altijd Feest, Solo Food en De Bijbel van de Nederlandse keuken.


Related Posts

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

9 onmisbare hebbedingen voor een mooie, goed gevulde paastafel

Pasen is de gelegenheid bij uitstek om eens lekker uit te pakken bij de brunch, borrel of diner. Deze negen hebbedingen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken voor de mooiste, best gevulde paastafel!

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

De egguin: musthave voor iedere pinguïnfan

Grote fan van pinguïns én dol op eieren? Dan is de Egguin je nieuwe beste vriend. Deze kleine pinguïnkolonie bewaakt tot zes eieren en je kunt ze er ook in koken.