‘Vrolijk Pasen’ voor kippenboeren: ophokplicht deels opgeschort

‘Vrolijk Pasen’ voor kippenboeren: ophokplicht deels opgeschort

Vanaf vrijdag wordt de ophokplicht voor pluimvee in zes van de twintig regio’s ingetrokken. Dat heeft minister Schouten (Landbouw) bekendgemaakt. Op dit moment is er vanwege de vogelgriep een nationale ophokplicht. Vanaf vrijdag zitten vrije-uitloop kippen zo lang binnen, dat eieren volgens Europese regels moeten worden verkocht als goedkopere scharreleieren. Voor veel boeren betekent dat een enorme financiële strop vlak voor Pasen, het absolute ei-hoogseizoen.

Door de ophokplicht regionaal in te trekken voorkomt Schouten slecht nieuws voor alle pluimveehouders. Het is de eerste keer dat Den Haag op deze manier de regels gaat versoepelen.

Sinds december moeten kippen die normaal in de open lucht scharrelen,  binnenblijven. Deze ophokplicht is bedoeld om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen. De eieren mogen van de Europese Unie na zestien weken niet meer verkocht worden met het stempel ‘vrije uitloop‘.

Nieuwsbericht van 27-03-2018, bron: Telegraaf, foto via Pixabay.


Related Posts

Vogelgriep: kan ik veilig eieren eten?

Vogelgriep: kan ik veilig eieren eten?

Het is bijna ieder jaar raak: kippen die moeten worden opgehokt omdat er vogelgriep geconstateerd is. Maar hoe zit dat eigenlijk, kun je veilig eieren eten als er vogelgriep heerst? Of word je ziek van een ei van een besmette kip?

Dreigende eiercrisis vrije-uitloopeieren met Pasen

Dreigende eiercrisis vrije-uitloopeieren met Pasen

De vogelgriep dreigt opnieuw het paasontbijt te verstoren. Als het besmettelijke virus voor kippen niet op tijd ons land verlaat, dreigen er lege schappen voor de mensen die op zoek zijn naar diervriendelijke vrije-uitloopeieren. Een eiercrisis waar niemand op zit te wachten.