Vogelgriep: kan ik veilig eieren eten?

Vogelgriep: kan ik veilig eieren eten?

Het is bijna ieder jaar raak: kippen die moeten worden opgehokt omdat er vogelgriep geconstateerd is. Maar hoe zit dat eigenlijk, kun je veilig eieren eten als er vogelgriep heerst? Of word je ziek van een ei van een besmette kip?

Vogelgriep wordt ook wel vogelpest of aviaire influenza genoemd. Het wordt veroorzaakt door influenzavirus type A, dat zeer besmettelijk is voor onder andere kippen en kalkoenen. Het virus verspreidt zich via mest of stofdeeltjes waarin besmette mestdeeltjes zitten. Veel trekvogels – met name wilde eenden – dragen het influenzavirus bij zich zonder er zelf ziek van te worden. Maar via de poep van die wilde vogels komt het virus bijvoorbeeld ook in het drinkwater terecht van kippen op een boerderij. Het pluimvee raakt besmet en het virus vermenigvuldigt zich razendsnel als er veel kippen dicht op elkaar leven. Om dit te voorkomen wordt er vaak een ophokplicht ingesteld voor commercieel gehouden kippen als er ergens vogelgriep is vastgesteld. Soms moeten ook hobbykippen verplicht naar binnen.

Kunnen mensen vogelgriep krijgen?

Het virus kan zich van de kip op de mens verspreiden, maar dat gebeurt niet zo vaak. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen vogelgriep krijgen als ze intensief contact hebben met zieke of dode vogels. Dat zijn bijvoorbeeld pluimveehouders.

Word je ziek van eieren van een besmette kip?

Je wordt niet ziek van het eten van vlees of eieren van besmette kippen. Het virus kan via eieren of vlees niet overspringen op de mens. Wel meldt de voedsel en warenautoriteit dat het verstandig is het kippenvlees goed te bakken of te koken totdat het helemaal gaar is. Sowieso zijn kipproducten en eieren in de winkels afkomstig van gezonde kippen en dus virusvrij. Voordat de dieren worden geslacht, krijgen ze een gezondheidscheck. En de leghennen worden regelmatig gekeurd door een dierenarts.

Ook al zijn kip en eieren met vogelgriep veilig om te eten, om het risico op verdere verspreiding van de griep zo klein mogelijk te maken wordt er voor gekozen om kippen met vogelgriep te ruimen.

Bronnen: Voedingscentrum, NEMO Kennislink. Foto via Unsplash.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.