Waarom gekookte eieren gezonder zijn dan rauwe eieren

Waarom gekookte eieren gezonder zijn dan rauwe eieren

Bodybuilders deden het vroeger allemaal: rauwe eieren drinken. De eiwitten zouden goed zijn voor de spieropbouw.  Maar wist je dat de eiwitten uit een gekookt ei veel beter door je lichaam worden opgenomen?

Drink jij dagelijks een rauw ei omdat je gelooft dat het goed is voor je spieropbouw? Dat is al lang achterhaald. Niet omdat je er ziek van kunt worden, want voor het risico op een salmonellabesmetting hoef je het drinken van rauwe eieren in ieder geval niet te laten. Het risico op een besmetting is namelijk klein, in Nederland is slechts zo’n 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella. Dat neemt niet weg dat het ouderen, zieken en zwangeren wordt afgeraden rauwe eieren te eten. Je kunt immers altijd pech hebben, en op nare maag- en darmklachten door een salmonellabesmetting zit niemand te wachten. 

Je lichaam heeft meer moeite eiwitten uit rauwe eieren op te nemen

Het risico op een salmonella-infectie is dus klein. Maar waarom dan toch liever geen rauwe eieren? Simpel: omdat je lichaam uit rauwe eieren juist minder proteïnen opneemt. Dat zit zo: eén ei bevat ongeveer 6 gram aan proteïnen, oftewel eiwitten. In een rauw ei zijn die eiwitten opgesloten in een soort bal en heeft je lichaam erg veel moeite om ze op te nemen. Kook je je ei, dan komen de proteïnen vrij en gaan ze verbindingen met elkaar aan. Dat kun je zelfs zien, want tijdens dat proces verandert het doorzichtige deel van het ei letterlijk in eiwit.

Waarom koken of bakken beter is

Je lichaam vindt het een stuk makkelijker om proteïnen uit gekookte of verhitte eieren op te nemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen maar 51 procent van de eiwitten uit een rauw ei opnemen, terwijl dat uit een gekookt ei maar liefst 91 procent is. Dat niet alleen: de 9 belangrijke, gezonde aminozuren in eieren zitten ook opgesloten in de proteïnen en komen pas vrij als het ei verhit is. Bovendien wordt de avidine in rauwe eieren onschadelijk gemaakt bij verhitting. Avidine is een eiwit dat verhindert dat je lichaam biotine, ook bekend als vitamine B7, opneemt. Nu zal dat niet meteen een enorm B7-tekort opleveren, maar deze vitamine is wel belangrijk bij de productie van glucose en vetzuren in je lichaam. 

Wil je je spieropbouw toch een extra boost geven? Tegenwoordig zijn er hele goede voedingssupplementen met eiwitpoeder of wheiproteïne. De top 10 volgens Bol.com vind je hier.

Foto via Freepik.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]