Waarom gekookte eieren gezonder zijn dan rauwe eieren

Waarom gekookte eieren gezonder zijn dan rauwe eieren

Bodybuilders deden het vroeger allemaal: rauwe eieren drinken. De eiwitten zouden goed zijn voor de spieropbouw.  Maar wist je dat de eiwitten uit een gekookt ei veel beter door je lichaam worden opgenomen?

Drink jij dagelijks een rauw ei omdat je gelooft dat het goed is voor je spieropbouw? Dat is al lang achterhaald. Niet omdat je er ziek van kunt worden, want voor het risico op een salmonellabesmetting hoef je het drinken van rauwe eieren in ieder geval niet te laten. Het risico op een besmetting is namelijk klein, in Nederland is slechts zo’n 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella. Dat neemt niet weg dat het ouderen, zieken en zwangeren wordt afgeraden rauwe eieren te eten. Je kunt immers altijd pech hebben, en op nare maag- en darmklachten door een salmonellabesmetting zit niemand te wachten. 

Je lichaam heeft meer moeite eiwitten uit rauwe eieren op te nemen

Het risico op een salmonella-infectie is dus klein. Maar waarom dan toch liever geen rauwe eieren? Simpel: omdat je lichaam uit rauwe eieren juist minder proteïnen opneemt. Dat zit zo: eén ei bevat ongeveer 6 gram aan proteïnen, oftewel eiwitten. In een rauw ei zijn die eiwitten opgesloten in een soort bal en heeft je lichaam erg veel moeite om ze op te nemen. Kook je je ei, dan komen de proteïnen vrij en gaan ze verbindingen met elkaar aan. Dat kun je zelfs zien, want tijdens dat proces verandert het doorzichtige deel van het ei letterlijk in eiwit.

Waarom koken of bakken beter is

Je lichaam vindt het een stuk makkelijker om proteïnen uit gekookte of verhitte eieren op te nemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen maar 51 procent van de eiwitten uit een rauw ei opnemen, terwijl dat uit een gekookt ei maar liefst 91 procent is. Dat niet alleen: de 9 belangrijke, gezonde aminozuren in eieren zitten ook opgesloten in de proteïnen en komen pas vrij als het ei verhit is. Bovendien wordt de avidine in rauwe eieren onschadelijk gemaakt bij verhitting. Avidine is een eiwit dat verhindert dat je lichaam biotine, ook bekend als vitamine B7, opneemt. Nu zal dat niet meteen een enorm B7-tekort opleveren, maar deze vitamine is wel belangrijk bij de productie van glucose en vetzuren in je lichaam. 

Wil je je spieropbouw toch een extra boost geven? Tegenwoordig zijn er hele goede voedingssupplementen met eiwitpoeder of wheiproteïne. De top 10 volgens Bol.com vind je hier.

Foto via Freepik.


Related Posts

Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Wie regelmatig hardgekookte eieren eet, is waarschijnlijk niet onbekend met het fenomeen: een groenblauwe ring om het eigeel of soms zelfs een groenblauwe dooier. Kun je zo’n ei gewoon eten?

Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Heb je eigen kippen? Leuk! En ook lekker, want er gaat natuurlijk niets boven een kakelvers eitje bij het ontbijt. Maar wat als de eieren van je eigen kippen stinkeieren zijn?