Je hebt ze misschien wel eens zien staan bij de grotere supermarkt, of als seizoensproduct in de eierautomaat van de lokale boer: henneneitjes. Maar alle eieren zijn toch van hennen? Wat zijn die speciale henneneitjes dan?
Allereerst: een hen is een vrouwelijke kip, net zoals een haan een mannelijke kip is en hun jong een kuiken heet. Dat gezegd hebbende, noemen we in de volksmond eigenlijk alleen de vrouwelijke exemplaren – de hen dus – kip. En die kippen, of leghennen, leggen eieren. Alle kippeneieren zijn dus henneneieren. Toch wordt met een henneneitje geen ‘normaal’ kippenei bedoeld.
Henneneitjes: kaviaar van de kip
Henneneitjes zijn de allereerste lichting eieren die een kip legt. Een leghen gaat op een leeftijd van zo’n 20-21 weken (rond de 4 maanden dus) de eerste eieren leggen. Die eieren zijn wat kleiner dan de gewone kippeneieren en slechts 3 tot 4 weken beschikbaar. Daarna worden de eieren groter en heten dan geen henneneieren meer. Fijnproevers roemen de smaak van henneneitjes en spreken ook wel over kaviaar van de kip. Het is dus een echte delicatesse!
Pullet eggs
De naam had overigens ook zomaar anders kunnen zijn, want in het buitenland heten henneneitjes pullet eggs. En het woord pulletje is ons natuurlijk niet onbekend. Het betekent jong van een eend of kip (in het Frans poulet) en wordt al gehanteerd sinds 1599. Pulleteitjes was daarmee een prima benaming geweest.
Klein van stuk, vol van smaak
Gelukkig hebben henneneieren niet de prijs van echt kaviaar, maar ze zijn wel anders dan normale kippeneieren: niet alleen zijn ze een stuk kleiner, maar ze hebben ook een hele stevige schaal en zijn iets intenser van smaak. Mogelijk komt dat laatste doordat de smaak wat geconcentreerder is, vanwege de geringe grootte van het ei.
Te licht bevonden
Henneneitjes zijn tegenwoordig erg geliefd, maar vonden lang hun weg naar de supermarkt niet vanwege hun kleinere formaat. We werken in Nederland namelijk met standaard gewichtsklassen voor eieren, zoals vastgelegd door de Europese Unie. Eieren zijn verkrijgbaar in vier verschillende gewichtsklassen: Extra Large (73 gram en meer), Large (63 – 73 gram), Medium (53 – 63 gram) en Small (beneden 53 gram). Een gemiddeld supermarktei is een ei van de Medium gewichtsklasse en onder die 53 gram werden de eieren lange tijd – letterlijk – te licht bevonden voor de verkoop. Pech dus voor de henneneitjes, die over het algemeen tussen de 30 en de 46 gram wegen. Zij vonden hun weg naar de ei-verwerkende industrie. Inmiddels zijn er grotere supermarkten die henneneitjes (online) verkopen en staan ze bij lokale boeren vaak als seizoensproduct in de steeds populairder wordende eierautomaten.
Overigens zijn er ook kleinere (kriel)kippen die minder grote eieren leggen, maar die noemen we dan weer géén henneneieren.
Henneneitjes in de keuken
In principe kun je henneneitjes gebruiken zoals normale eieren. Vanwege de dikkere schaal koken ze in ieder geval minder snel kapot, hoewel een gaatje prikken natuurlijk ook bij deze eieren geen kwaad kan. Als je eieren op kamertemperatuur hebt en ze in kokend water doet, heb je in 3 tot 4 minuten een zachtgekookt eitje.
Pocheren of decoreren
Henneneitjes hebben in verhouding veel dooier, maar ook stevig eiwit, wat het een fijn ei maakt om te pocheren. Ze doen het ook uitstekend als garnering en hebben natuurlijk een ideaal formaat om mee te gourmetten. En wat te denken van Schotse eieren of eierballen? Ook leuk: geverfde henneneitjes met Pasen.
Voor je recepten moet je deze eitjes wel even omrekenen: gemiddeld gaan er 3 henneneitjes in 2 gewone – medium -eieren.
Ook interessant: dit zijn de beste koekenpannen om eieren in te bakken (volgens de Consumentenbond).
Bronnen: Foodlog, The Daily Mail, Farmdrop. Foto via Shutterstock.