Waarom je het water van gekookte eieren nooit mag weggooien

Waarom je het water van gekookte eieren nooit mag weggooien

Het lijkt zo gewoon: je kookt eieren en giet daarna het water af. Zonde! Je kunt namelijk met het water van gekookte eieren iets goeds doen… voor je planten!

De meeste ei-liefhebbers doen het regelmatig: een steelpannetje met water op het vuur om een paar eitjes te koken. Na het koken giet je het water weg en tap je koud water in het pannetje om de eieren te laten schrikken. Waarschijnlijk doe je het al je hele leven op die manier. Maar dat is niet alleen niet erg duurzaam (waterverspilling!), het is ook echt zonde, want je kan er wat nuttigs mee doen. Het water van gekookte eieren kan je (kamer)planten namelijk een gezondheidsboost geven.

Water van gekookte eieren als boost voor je planten

We snappen best dat je het water van gekookte eieren niet bewaart om later op te drinken; dat voelt toch wat viezigs omdat er van alles aan de schil kan kleven. Maar om het water van gekookte eieren dan maar door de gootsteen te gieten, dat is pas echt jammer.  Waarom? Omdat in die eierschalen ook een gunstig mineraal zit: calcium. Als je de eieren kookt, komt dit calcium in het water terecht. En planten… die houden van calcium omdat het de pH-waarden van de grond op peil houdt. En aarde met een goede pH-waarde neemt de meeste voedingsstoffen op. 

Hoe werkt het?

Simpeler kan niet. Je kookt je eieren zoals je normaal doet, maar bewaart het water waarin je ze gekookt hebt, en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna giet je het gewoon bij je (kamer)planten. Niet teveel natuurlijk, gewoon de hoeveelheid water die je normaal ook zou geven. 

Water al weggegooid?

Heb je het water van je eieren al door het putje gespoeld? Vijzel dan de eierschalen en leg die bij je planten. Worden ze ook heel blij van.

Tip: een ei koken kan natuurlijk ook prima in de airfryer; dan heb je helemaal geen water nodig.

Bron: RTL Nieuws, foto via Shutterstock.