Dit heerlijke boterbabbelaarijs brengt een vleugje nostalgie met zich mee. Want wie heeft er vroeger niet tijden op zo’n lekkere babbelaar gezogen? Zelf maken is gelukkig niet zo moeilijk als je denkt. En dat kan ook zonder ijsmachine.
Heb je geen ijsmachine? Geen probleem! Dan maak je er gewoon boterbabbelaarparfait van. Parfait is roomijs dat niet is gedraaid. Door ijs te draaien worden de ijskristallen gebroken waardoor het ijs smeuïg en schepbaar wordt. Parfait is makkelijker te maken als je geen ijsmachine hebt, want anders moet je het ijs ieder uur handmatig omscheppen. Sla het stukje in het recept over de ijsmachine gewoon over en doe het ijsmengsel direct in de diepvries voor tenminste een nacht. Haal het er vijf minuten voor serveren uit.
Zeeuws boterbabbelaarijs
Ingrediënten
- 4 eidooiers
- 1 vanillestokje
- 400 ml volle melk
- 400 ml slagroom
- 125 ml slagroom
- 150 gram suiker
- 150 gram Zeeuwse boterbabbelaars, fijngehakt
- 25 gram witte chocolade, fijngehakt
Bereiding
- Stap 1 Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de punt van een scherp mes het zwarte merg eruit. Doe het vanillemerg met de leeggeschraapte peul, de melk en 400 ml slagroom in een steelpan. Verwarm zachtjes, al roerend, tot de room kookt.
- Stap 2 Laat het mengsel afgedekt op heel laag vuur, nog 15 minuten trekken.
- Stap 3 Klop met de mixer of de keukenmachine de eidooiers met de suiker romig en bleekgeel.
- Stap 4 Schenk langzaam en al kloppende de warme room bij het dooiermengsel. Schenk het mengsel terug in de steelpan en roer met een houten lepel tot het bindt en aan de achterkant van de lepel plakt.
- Stap 5 Schenk de ijsbasis door een zeef en laat het afkoelen tot kamertemperatuur
- Stap 6 roer regelmatig. Laat het daarna nog minimaal 1 uur in de koelkast op smaak komen.
- Stap 7 Heb je geen ijsmachine? Dan bekleed je nu een kom met plastic en zet je het ijs – waardoor je de helft van de boterbabbelaars hebt gemengd – voor tenminste een nacht in de vriezer. Heb je wel een ijsmachine, dan draai je van het ijsmengsel in zo’n 30 minuten romig ijs. Daarna schep je de helft van de babbelaars door het zachte ijs. Bewaar het ijs tot het moment van serveren in de diepvries.
- Stap 8 Verwarm voor het serveren de overgebleven slagroom in een steelpan. Voeg de rest van de boterbabbelaars toe en laat ze in de warme room smelten. Roer glad. Schep het boterbabbelaarijs in 4 coupes, schenk er de warme karamelsaus over en bestrooi met de witte chocoladesnippers.
Tip: maak van de overgebleven eiwitten meringue!
Recept en foto via het Nederlands Mosselbureau. Lekkere mosselrecepten vind je op www.mosselen.nl.