Mosselkroketten

Mosselkroketten

Niets Hollandser dan een broodje kroket als lunch, op een bruine boterham met kaas na dan. Als je jezelf – en anderen – eens echt wil verwennen, maak je deze mosselkroketten. Lekker met mosterdmayonaise!

Mosselkroketten

19 juli 2019
: 6
: 1 hr 30 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 3 eieren
  • 1 kg mosselen
  • 200 ml witte wijn
  • 1 bosje bladselderij
  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 75 g roomboter
  • 100 g bloem + extra
  • 2 el slagroom
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • 250 g paneermeel
  • Olie, om te frituren
  • Peper en zout
Bereiding
  • Stap 1 Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
  • Stap 2 Doe de mosselen met 150 ml wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over.
  • Stap 3 Kook de mosselen 6-8 minuten met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  • Stap 4 Haal de mosselen uit de schelp. Zeef het mosselvocht en meet 300 ml af.
  • Stap 5 Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 minuut zachtjes. Voeg het afgemeten mosselvocht scheutje voor scheutje en al kloppende met een garde toe. Klop tot een gladde ragout. Voeg de resterende 50 ml wijn en de slagroom toe.
  • Stap 6 Neem de pan van het vuur. Los de goed uitgeknepen gelatine op in de warme ragout.
  • Stap 7 Schep de mosselen, de peterselie en zout en peper naar smaak erdoor. Strijk de mosselragout uit in een diep bord en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Een hele nacht mag ook.
  • Stap 8 Snijd de ragout in 12 gelijke stukken. Rol er met vochtige handen mooie kroketten van.
  • Stap 9 Strooi een dikke laag bloem op een bord. Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een derde bord.
  • Stap 10 Rol de kroketten een voor een door de bloem en haal ze door het ei en het paneermeel. Haal ze nog eens door het ei en het paneermeel.
  • Stap 11 Leg de mosselkroketten tot gebruik in de diepvries of vries ze minstens 30 minuten in de diepvries aan.
  • Stap 12 Verhit de olie om te frituren tot 180 ºC en bak de kroketten in 4-5 minuten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Stap 13 Lekker met brood, mosterdmayonaise en een partje citroen.

Dol op mosselen? Probeer dan ook deze lekkere mosseltoast met kruidenmayonaise eens, of deze clubsandwich met mosselen en remouladesaus.

 

 

Recept en foto via het Nederlands Mosselbureau. Meer lekkere mosselrecepten vind je op www.mosselen.nl.

 


Related Posts

Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

Denk je aan Spanje, dan denk je aan tortilla. Wij tenminste wel. Want hoe lekker is een stukje aardappeltortilla, oftewel tortilla Española bij de borrel? Ook als gewone maaltijd niet te versmaden natuurlijk. Wij zijn fan!

Spaanse knoflooksoep met gepocheerd ei

Spaanse knoflooksoep met gepocheerd ei

Spaanse knoflooksoep, oftewel sopa de ajo, staat in vrijwel ieder Spaans eetcafé op de kaart. En het is zo lekker, dat je het tenminste één keer in je leven gegeten zou moeten hebben. Het liefste in Spanje natuurlijk, maar gaat dat niet, dan is dit […]