Bol 10-daagseBol 10-daagse

Zeeuwse mini-bolussen

Zeeuwse mini-bolussen

Zin in wat lekkers bij de koffie? Maak deze Zeeuwse mini-bolussen eens. Je eet ze natuurlijk met een dikke laag roomboter. Ook lekker als toetje!

Zeeuwse bolussen zijn – zoals de naam al zegt – afkomstig uit Zeeland, maar hebben wortels in Spanje en Portugal. Ze worden vaak door Joodse bakkers gemaakt. In Zeeland werden ze voor het eerst gebakken in de eerste helft van de 17e eeuw.  De naam komt uit het Jiddish en is afgeleid van het Spaanse bollo, dat fijn broodje betekent. Ze worden in Zeeland echter ook wel draaikoek, drolle(n), jikkemiene, draoier, stopiedraoier of koekedraoiomme genoemd. Bij een dialectverkiezing werd ooit de naam klevende liefde als mooiste gekozen. Sinds 1998 worden elk jaar in maart in ‘de week van de bolus’ (week 12) op dinsdag de Zeeuwse Kampioenschappen Bolusbakken gehouden. 

Deze Zeeuwse mini-bolussen zijn zeker net zo lekker als hun grotere zus!

Zeeuwse mini-bolussen

12 juli 2019
: 16
: 10 min
: 1 hr 45 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 250 ml volle melk
  • 50 gram zachte roomboter
  • 250 gram donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels zout
Bereiding
  • Stap 1 Strooi 2 theelepels zout in een kom of de keukenmachine. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje en strooi de gedroogde gist erin.
  • Stap 2 Klop het ei los verdeel het met de volle melk en de roomboter langs de rand.
  • Stap 3 Kneed in de keukenmachine of mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  • Stap 4 Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Stap 5 Meng op een bord de donkere basterdsuiker met de kaneel.
  • Stap 6 Druk het deeg plat, vorm er 16 bolletjes van.
  • Stap 7 Rol elk bolletje uit tot een streng van 14-15 cm. Bestrijk met water en rol door de kaneelsuiker.
  • Stap 8 Rol de strengen op tot een soort slakkenhuis en steek het uiteinde aan de onderzijde in het midden vast.
  • Stap 9 Laat de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat afgedekt nog 30 minuten rijzen.
  • Stap 10 Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius. Bak daarin de Zeeuwse mini-bolussen in ongeveer 10 minuten gaar. Laat ze omgekeerd op een rooster even afkoelen voor je ze serveert.

 

Lekker? Probeer ook deze frisse citroentaart eens!

Recept en foto via het Nederlands Mosselbureau. Lekkere mosselrecepten vind je op www.mosselen.nl.


Related Posts

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Oliebollen bakken in de airfryer, kan dat? Jawel hoor. Het is niet alleen heel makkelijk, maar ook een stuk gezonder dan oliebollen in olie bakken, want je hebt maar één eetlepel olie nodig.

Meringuetaart met appel, kaneel en bramen

Meringuetaart met appel, kaneel en bramen

Wie houdt er nu niet van meringuetaart? Deze heeft een zachte laag cake als basis, maar zonder die bodem is hij ook waanzinnig lekker.