Er zijn weinig maaltijden zo veelzijdig als quiche, want daarin kun je echt al je restjes groenten kwijt. Maar ook seizoensproducten natuurlijk, zoals mosselen. Wij gebruikten ze in deze overheerlijke broccoliquiche met mosselen.
Quiche is een makkelijke manier om groenten binnen te krijgen. In deze broccoliquiche met mosselen zit maar liefst 700 gram broccoli. Serveer er een lekkere groene salade met mosterd-vinaigrette bij en je hebt je groenten binnen voor vandaag. Wil je liever een slanke variant? Gebruik dan deeg voor hartige taart in plaats van bladerdeeg en vervang de crème fraîche en de kaas door zuivelspread light met kruiden.
Wij gebruiken voor deze broccoliquiche met mosselen een quichevorm van Ø 24 cm.
Broccoliquiche met mosselen

Ingrediënten
- 4 eieren, losgeklopt
- 1 kilo mosselen
- 125 ml visbouillon (van tablet)
- 2 blaadjes laurier
- 700 gram broccoli, in roosjes
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
- 200 gram crème fraîche
- 100 gram geraspte jonge kaas
- 50 gram walnoten, grof gebroken
- Peper en zout
Bereiding
- Stap 1 Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
- Stap 2 Doe de mosselen met de visbouillon en laurier in een ruime pan. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Kook de mosselen 6-8 minuten of tot alle mosselschelpen open staan.
- Stap 3 Kook ondertussen de broccoliroosjes in circa 6 minuten beetgaar.
- Stap 4 Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een ingevette quichevorm met het bladerdeeg.
- Stap 5 Klop de crème fraîche met de kaas door de eieren. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Stap 6 Giet de broccoli af en laat de roosjes goed uitlekken. Verdeel daarna over de taartbodem.
- Stap 7 Haal de mosselen uit hun schelp, gooi mosselen die gesloten zijn gebleven weg. Leg de mosselen tussen de broccoli en strooi de walnoten erover.
- Stap 8 Schenk het eimengsel over de quichevulling en bak de hartige taart in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
Dol op mosselen? Probeer dan ook deze lekkere mosseltoast met kruidenmayonaise eens, of deze clubsandwich met mosselen en remouladesaus.
Recept en foto via het Nederlands Mosselbureau. Meer lekkere mosselrecepten vind je op www.mosselen.nl.