Zelfgemaakte aioli met eigeel

Zelfgemaakte aioli met eigeel

Aioli is heerlijk bij salades, vlees en vis en natuurlijk als tapa met vers brood. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker én lekkerder. Bovendien is het nog supersimpel ook!

Aioli, ook wel geschreven als alliolie, alioli of aïoli, wordt in Spanje en andere landen aan de Middellandse Zee veel gebruikt. Je kunt het vrijwel overal bij eten of er lekker in dippen met brood of rauwkost. In het originele recept wordt overigens geen ei gebruikt, maar in het westen houden we van sauzen die iets romiger zijn en wordt er vaak eigeel aan toegevoegd. 

In de koelkast kun je deze aioli ongeveer een week bewaren. Als je dit lekker vindt, kun je er nog wat vers gehakte kruiden doorheen mengen.

Tip: gooi de overgebleven eiwitten niet weg, maar maak er bijvoorbeeld meringue van.

Zelfgemaakte aioli met eigeel

21 april 2018
: 4
: 10 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 2 eierdooiers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2,5 deciliter olijfolie
  • Peper en zout
Bereiding
  • Stap 1 Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Stap 2 Wrijf de tenen knoflook in een vijzel met wat zout tot een fijne pasta. Je kunt als je geen vijzel hebt ook een knoflookpers gebruiken.
  • Stap 3 Meng de knoflook met de eierdooiers en een snufje zout.
  • Stap 4 Roer het mengsel door elkaar met een garde.
  • Stap 5 Roer er het citroensap door en voeg beetje bij beetje onder voortdurend kloppen de olijfolie toe tot een stevige saus ontstaat die de consistentie heeft van een mayonaise.
  • Stap 6 Breng de aioli op smaak met wat peper.

Foto via Shutterstock.

BewarenBewaren

BewarenBewaren



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.