Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

Oliebollen horen bij oudejaarsavond, maar mensen met coeliakie worden ziek van de traditionele variant. Daarom een recept voor glutenvrije (en lactosevrije) oliebollen. Zo heeft iedereen een leuke avond!

Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

28 december 2018
: 30
: 1 hr 30 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 2 eieren (M)
  • 440 milliliter lauwe sojamelk of plantaardige melk
  • 500 gram glutenvrije bloem/broodmix of mix van glutenvrij meel zoals maismeel, rijstmeel, havermeel en boekweitmeel. Zeef het in ieder geval voor gebruik.
  • 375 ml warm water (mag ook wat minder zijn
  • 50 gram suiker
  • 2 zakjes gedroogde gist (14 gram)
  • Snufje zout
  • 2 liter zonnebloemolie
  • 175 gram krenten en rozijnen (optioneel)
  • Poedersuiker
  • IJsboltang
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de sojamelk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk 100 milliliter bij de gist en de suiker in een schaaltje. Laat dit mengsel 5 minuten staan, tot het begint te schuimen.
  • Stap 2 Doe de bloem in een andere kom en maak een kuiltje. Schenk het gistmengsel, de rest van de sojamelk, de eieren en 1 mespunt zout erin.
  • Stap 3 Klop alles met een garde tot een glad beslag. Let op: het klontert snel.
  • Stap 4 Voeg langzaam het water toe, terwijl je het beslag mixt. Begin met 100 milliliter en kijk hoeveel je nodig hebt om er een glad beslag van te maken. Als je teveel water gebruikt, wordt je beslag te dun en zullen je glutenvrije oliebollen mislukken.
  • Stap 5 Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. Een goede rijzing geeft een luchtige, lichte oliebol.
  • Stap 6 Maak met een natte ijsboltang de oliebollen en bak ze in een frituurpan met zonnebloemolie op zo’n 180 graden in 6-7 minuten goudbruin.
  • Stap 7 Serveer de glutenvrije oliebollen met wat poedersuiker.

Tip: deel het beslag voor het rijzen in tweeën en meng door één batch 175 gram krenten en rozijnen. Wel eerst goed wassen en weken en voor gebruik op kamertemperatuur laten komen, anders krijg je lelijke gaten in je oliebollen. Gebruik maximaal 20 procent krenten. Krenten zijn kleiner dan rozijnen en zijn sneller geneigd aan de buitenkant van je oliebollen te gaan zitten. En krenten die aan de buitenkant zitten worden bitter van smaak. 

Op zoek naar een basisrecept voor ‘gewone’ oliebollen? Dat vind je hier. Of probeer de gezondere oliebollen uit de airfryer eens!

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Oliebollen bakken in de airfryer, kan dat? Jawel hoor. Het is niet alleen heel makkelijk, maar ook een stuk gezonder dan oliebollen in olie bakken, want je hebt maar één eetlepel olie nodig.

Zarangollo Murciano (Spaanse courgetteschotel)

Zarangollo Murciano (Spaanse courgetteschotel)

Zeg je Spanje, dan zeg je tapas. En een van de betere tapas komt uit de stad Murcia: zarangollo Murciano; een heerlijke courgetteschotel met ei en ui.



4 thoughts on “Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *