Deze overheerlijke gezonde pannenkoekjes doen het goed bij ontbijt of brunch. Zoveel werk is het niet (soms gebruik je naast wat boter zelfs maar twee ingrediënten), maar lekker dat ze zijn!
#1 Havermoutpannenkoekjes met banaan en aardbei
#2 Slanke bananenpannenkoekjes
#3 Havermout-boekweitpannenkoekjes met appel
#4 Bietenpannenkoeken met zure room en hüttenkäse
#5 Zoete aardappelpannenkoeken met noten
#6 Courgettepannenkoek met avocado en walnoten
#1 Havermoutpannenkoekjes met banaan en aardbei
Nodig:
(voor 4 pannenkoeken)
- 2 rijpe bananen
- 6 aardbeien
- 4 eieren
- 60 gram havermout(meel)
- 1/2 theelepel kaneel
- Klein beetje boter
Zo maak je ’t
Pel de bananen en prak ze door het havermoutmeel, kaneel en eieren. Hiervoor kun je eventueel ook de keukenmachine gebruiken. Gebruik je gewone havermout, dan zul je dit sowieso eerst fijn moeten maken in de keukenmachine. Bewaar een paar plakjes banaan. Was de aardbeien, ontkroon ze en snijd ze in plakjes. Bak de pannenkoekjes zoals normale pannenkoeken met een klein beetje boter in ongeveer 2 minuten goudbruin op halfhoog vuur. Serveer ze met het verse fruit en eventueel een klein beetje Griekse yoghurt of ahornsiroop.
#2 Slanke bananenpannenkoekjes
Nodig:
(voor 2 pannenkoeken)
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
Zo maak je ’t
Prak de banaan met een vork goed fijn en voeg het geklutste ei er aan toe en meng het tot een egale massa. Je kunt er eventueel nog wat kaneel toevoegen. Verhit een klein beetje olie en giet een beetje beslag in de pan. Bak het pannenkoekje tot de bovenkant droog is en keer om. Bak de pannenkoekjes tot ze goudbruin zijn en garneer eventueel met nog wat plakjes banaan.
#3 Havermout-boekweitpannenkoekjes met appel
Nodig:
(voor 6 – 8 pannenkoeken)
- 75 gram havermout
- 75 gram boekweitmeel
- 1 ei
- 180 ml melk
- 2 appels
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
Zo maak je ’t
Schil de appel en snijd deze in dunne partjes. Maal de havermout fijn in de keukenmachine (je kunt ook havermoutmeel gebruiken) en voeg het boekweitmeel en het zout toe. Doe het ei en de melk erbij en meng alles tot een glad beslag. Voeg het bakpoeder toe. Verhit een beetje boter of olijfolie in een koekenpan/ Leg een paar partjes appel in de pan en voeg beslag toe. Bak de appelpannenkoekjes aan weerszijden goudbruin. Garneer met kaneel en eventueel wat honing. Je kunt de appelpartjes ook los bakken en – met wat rozijnen – als garnering gebruiken.
#4 Bietenpannenkoeken met zure room en hüttenkäse
Nodig:
(Voor circa 6 pannenkoeken)
- 100 gram havermoutmeel
- 100 gram gekookte rode biet
- 80 milliliter (amandel)melk
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- Peper en zout
- Rucola
- Hüttenkäse
- Beetje zure room
Zo maak je ’t
Maal de biet tot puree met de keukenmachine en voeg het ei, de melk en het havermoutmeel toe. Mix alles tot een glad beslag. Breng dit op smaak met peper en zout. Verhit in een pan een beetje olie of boter en bak de pannenkoekjes tot de bovenkant droog is. Draai ze om en bak ook de andere zijde tot ze helemaal gaar zijn. Leg ze op wat rucola (of andere sla) en garneer ze met een beetje zure room en hüttenkäse.
#5 Zoete aardappelpannenkoeken met noten
Nodig:
(Voor zo’n 6 pannenkoeken)
- 1 zoete aardappel (150 gram)
- 60 gram havermoutmeel
- 1 ei
- 150 milliliter melk
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- Amandelen (of andere noten)
Zo maak je ’t
Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Kook ongeveer 10 minuten, totdat ze zacht zijn en meng de aardappel dan in de keukenmachine met het ei en de melk. Voeg het havermoutmeel, het bakpoeder en de kaneel toe en mix het tot een glad beslag. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de pannenkoeken circa 2 minuten per kant. Garneer ze met amandelen. Ook lekker et pecan- of walnoten!
#6 Courgettepannenkoek met avocado en walnoten
Nodig:
(voor 2 pannenkoeken)
- 2 eieren
- 50 gram havermoutmeel (of gewone volkorenmeel)
- 100 gram geraspte courgette
- 1/2 avocado
- 20 gram walnoten
- Citroensap
- Peper en zout
Zo maak je ’t
Meng het meel met de courgette en de eieren tot een beslag. Bak in een beetje olie de pannenkoeken in circa 2 minuten per kant. Snijd ondertussen de helft van een avocado in stukjes en breng ze op smaak met citroensap, peper en zout. Garneer de pannenkoekjes met de avocado en de walnoten.
Lekker? Probeer dan ook deze banaan-ei pannenkoekjes met granola eens!
Foto’s via Shutterstock.