Kaiserbroodjes met ei en spek

Kaiserbroodjes met ei en spek

Vers afgebakken broodjes horen bij een zondags ontbijtje. Probeer deze gevulde kaiserbroodjes met ei en spek uit de oven eens. Dat is pas luxe ontbijten!

Op zondag heb je waarschijnlijk net iets meer tijd om te ontbijten dan normaal. En luxe afbakbroodjes met verse jus en een eitje horen er dan natuurlijk bij.  Maar wil je een keer echt iets bijzonders op tafel zetten, serveer dan deze gevulde kaiserbroodjes met ei en spek uit de oven. Makkelijk te maken en echt lekker.

Kaiserbroodjes?

Kaiserbroodjes – ook ‘semmel’, ‘kaisersemmel’ of ‘kaiserbrötchen’ genoemd – worden vooral in Zuid-Duitsland en Oostenrijk veel gegeten. Je herkent het kaiserbroodje aan de vijfdelige ster op de bovenzijde. Oorspronkelijk ontstond de ster door het vouwen van het broodje. Tegenwoordig wordt er een speciale stempel voor gebruikt. Het broodje heeft zijn naam te danken aan Frans Jozef I van Oostenrijk. In zijn tijd werd alles van hoge kwaliteit aangeduid met het voorvoegsel ‘kaiser’. Maar goed, wij gebruikten dus kaiserbroodjes, maar je kunt natuurlijk ook andere afbakbroodjes nemen.

Kaiserbroodjes met ei en spek uit de oven

5 december 2018
: 4
: 5 min
: 25 min
: 30 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren (M)
  • 4 kaiserbroodjes
  • 4-6 plakjes spek
  • Geraspte kaas
  • Italiaanse kruiden
  • Zout en peper
  • Handje verse dille
  • 1 teentje knoflook
  • Ovenschaal
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Stap 2 Snijd de bovenkant van de broodjes en hol ze uit. Zet ze in de ovenschaal.
  • Stap 3 Beleg de binnenkant met 1-2 plakjes spek per broodje en strooi er wat geraspte kaas in.
  • Stap 4 Pers de knoflook uit en verdeel dit over de broodjes.
  • Stap 5 Druk alles aan om het ei voldoende ruimte te geven, zodat je broodjes straks niet overstromen.
  • Stap 6 Breek boven ieder broodje een ei en bestrooi deze met Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak en nog wat geraspte kaas. Zet dan de kapjes er weer op.
  • Stap 7 Bak de broodjes in 10-15 minuten zo bruin en dek de schaal dan af met aluminiumfolie. Bak ze afgedekt nog 15 minuten, zodat het ei gaart maar je broodjes niet verbranden.
  • Stap 8 Serveer de broodjes met het kapje ernaast en gegarneerd met wat verse dille.

Tip: je kunt deze broodjes natuurlijk opleuken met van alles en nog wat. Denk aan tomaat, spinazie of champignons.

Meer ontbijtinspiratie vind je hier.

Foto via Shutterstock.