Toegegeven, het heeft weinig met eieren te maken, maar des te meer met Pasen: paasbloemen. Want als je tijdens de paasdagen je familie een bezoek brengt, neem je natuurlijk een bloemetje mee. Zeven populaire paasbloemen en hun betekenis.
Of je er nu een (religieuze) betekenis aan hangt of niet, paasbloemen vrolijken een huis echt op. Als de eerste narcissen en tulpen er zijn, voel je dat de lente echt begonnen is. Het begin van een nieuw seizoen, met nieuw leven – vandaar die eieren met Pasen – en het paasfeest dat vooral voor wederopstanding staat.
#1 Narcissen
Zie je een narcis, dan zie je de lente. Er zijn wereldwijd wel 88 verschillende soorten, waarvan de knalgele trompetnarcis de bekendste is. Je hebt ook prachtige combinaties met wit of zalmroze. Er zijn zelfs gevlekte narcissen. Narcissen zijn er ook in verschillende vormen: met blad, zonder blad, met grote trompetten en met kleinere, sterk geurend en zelfs helemaal niet geurend. De Duitse naam is Osterglocke, oftewel: paasklokje. In engeland worden ze ook wel ‘lente-lelies’ genoemd.
Over hoe de narcis aan z’n naam komt, doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou de naam afgeleid zijn van het Griekse woord narke, dat verdoving betekent. Dit wijst op de verdovende werking die de geur van de bloemen zou hebben. Anderen zoeken de herkomst in de Griekse mythologie. Narcissus was volgens deze mythe een mooie jongen waarop bergnimf Echo verliefd was. Hij beantwoordde deze liefde niet en zij kwijnde weg totdat alleen haar stem overbleef. Als straf voor de afwijzing van Echo liet Apollo hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Narcissus wilde zijn dorst lessen met water uit de rivier en toen hij zich voorover boog zag hij zijn weerspiegeling in het wateroppervlak, maar hij dacht dat het een mooie geest was. Hij staarde vol bewondering naar de prachtige ogen, het mooie haar en het perfecte uiterlijk van deze verschijning. Narcissus kwijnde helemaal weg omdat hij zijn liefde niet kon bevredigen en hij stierf uit frustratie. Het enige wat van hem overbleef was een gele bloem – de narcis – en de term narcisme voor iemand met een ziekelijke interesse in zichzelf. De bloem stond daarom lang symbool voor zelfzucht en ijdelheid. Tegenwoordig wordt de narcis meer gezien als symbool voor een nieuw begin, omdat de narcis de lente aankondigt. Geef je ze cadeau, dan geef je aan dat je de ontvanger respecteert. Hoe meer narcissen hoe groter het respect.
#2 Tulpen
Nederland staat er bekend om: tulpen. En deze bloem zie je extra veel met Pasen. Ze staan voor liefde, nieuw leven en de komst van de lente. Lentebloemen als tulpen lijken opeens te verschijnen, als uit de dood opgestaan, wat een van de redenen is dat deze bloem met Pasen wordt geassocieerd. De vorm van de bloem doet ook wel een beetje aan een paasei denken. Gele tulpen symboliseren vreugde en vriendschap. Witte tulpen staan voor onschuld, nederigheid en de paarse variant betekent geloof, hoop en liefde. Rode tulpen geef je alleen aan iemand van wie je houdt of die tenminste heel speciaal voor je is. Zwarte tulpen geven eeuwigdurende liefde weer. Witte tulpen staan voor vergeving.
#3 Madeliefjes
Madeliefjes staan voor de onschuld van baby Jezus, loyaliteit en tederheid. Ze symboliseren ook voor vrolijkheid en het begin van een nieuw seizoen. Je geeft witte madeliefjes aan iemand die je puur en oprecht vindt. Ze zijn er trouwens ook in het geel, roze, rood, paars en zelfs bruin.
#4 Witte lelies
Witte lelies zijn paasbloemen bij uitstek en enorm populair. Vroeger werden ze gezien als het symbool van de wederopstanding van Jezus en de hoop op een eeuwig leven in de hemel. Ze worden daarom ook wel eens witte apostelen van de hoop genoemd. Ze staan voor de meeste mensen in ieder geval voor puurheid, hoop, nieuw leven en sereniteit. Doe je witte lelies cadeau, dan geef je aan dat je blij bent dat je iemand kent.
De belangrijkste symbolische betekenissen van de witte lelie zijn verder:
- Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
- Liefde. In de Victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een lelie zeker: dit wordt mijn minnaar.
- Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
- Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geeft uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.
#5 Hyacinten
Als één bloem er vrolijk uitziet, met zijn kleine krullerige bloemetjes, is het wel de hyacinth. De hyacint kwam rond 1560 vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa en barst van de symboliek. Het is de bloem van zonnegod Apollo en ze staat symbool voor vrede, toewijding en schoonheid, maar ook voor macht en trots. In christelijke kerken zie je de hyacint vaak terug in de betekenis van geluk en liefde en vrede met jezelf (rust in je hoofd). Ze zijn er in het wit, geel en verschillende tinten roze en paars. Niet toevallig ook echte paaskleuren.
Wit: kan betekenen dat de ontvanger mooi is, maar ook dat er voor hem of haar gebeden wordt. Paarse hyacinten geef je als je iemand een excuus verschuldigd bent. Gele hyacinten doe je liever niet cadeau: ze zijn een teken van jaloezie.
#6 Azaleas
Wanneer je iemand met Pasen een azalea geeft, wil je graag dat diegene goed voor zichzelf en zijn of haar familie zorgt. Azaleas staan voor gematigdheid en zelfcontrole. De bloemen van de azalea hebben hun eigen symboliek. Witte bloemen staan voor puurheid, paars is koninklijk en roze betekent vreugde.
#7 Rozen
Voor de vroege christenen symboliseerde de vijf blaadjes van de rode roos de vijf wonden van Christus. De kleur rood staat voor het bloed dat Jezus gaf voor de vergeving van onze zonden. Later werd de rode roos het symbool van het bloed der martelaren en werd Maria, de moeder van Jezus, er steeds vaker mee afgebeeld.
- Rood: liefde en respect.
- Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid, reinheid.
- Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid.
- Oranje: verlangen, waardering, sympathie.
- Geel: intieme vriendschap, verbondenheid.
Alle foto’s van de paasbloemen bij dit artikel zijn afkomstig van mooiwatbloemendoen.nl. Bronnen: Mooiwatbloemendoen.nl, flowermeaning.