Waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen?

Waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen?

Eieren horen traditioneel bij Pasen. We eten op deze dagen dan ook graag een eitje extra. Maar waarom eigenlijk? Er zijn allerlei verklaringen. Zo is het ei een vruchtbaarheidssymbool en dat is natuurlijk erg passend in de lente. Maar er zijn ook links met het Christendom en zelfs het oude Egypte. En praktische overwegingen om met Pasen extra eieren te eten, die zijn er ook. Een korte uitleg.

Al in het oude Perzië en Egypte gaven mensen elkaar aan het begin van de lente versierde eieren cadeau. Uit eieren ontstond immers nieuw leven en je gunde je vrienden veel kinderen en de voorspoed om die kinderen groot te brengen. Ook de oude Germanen zagen eieren als vruchtbaarheidssymbool en vereerden in het voorjaar Ostara. Zij is de godin van de dageraad, het leven en de vruchtbaarheid. De Germanen eerden haar door eieren te offeren. Een groot offer, want in de wintermaanden leed men vaak honger.

Pasen en het Christendom

Veel Germaanse gebruiken werden in het Christelijk geloof overgenomen. Met Pasen wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. En wat is nu een mooier symbool voor dat nieuwe leven dan een ei? Zo gaven de boeren hun mooiste eieren aan de pastoor als paasoffer. Die eieren werden soms ook gekleurd.  En niet alleen de pastoor profiteerde. Rijke boerenvrouwen deelden met Pasen mooi versierde eieren uit aan arme mensen die na een lange koude winter moesten aansterken.

Praktische verklaring voor eieren met Pasen

De symboliek van een nieuw leven is natuurlijk mooi. Toch is er ook een praktische verklaring voor het feit dat we met Pasen extra eieren eten. Een goede katholiek hoort officieel 40 dagen voor Pasen een periode van vasten in te lassen, die begint na carnaval, van Aswoensdag tot Goede Vrijdag . Dat betekent sober leven. Gedurende die periode mag je geen vlees eten, maar ook geen zuivelproducten en eieren. Vis is wel toegestaan. Tijdens het vasten komt er dus geen ei op tafel. Maar de kippen hebben daar natuurlijk geen boodschap aan. Het aantal eieren is mede afhankelijk van de hoeveelheid daglicht. Kippen gaan met het lengen der dagen juist meer eieren leggen. Dus als het eindelijk Pasen is (op zijn vroegst 23 maart, op zijn laatst 25 april) ligt er al een aardig voorraadje. En die moeten op…


Bronnen: NOS, Coquinaria, Foto via Freepik.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

7 populaire paasbloemen en hun betekenis

7 populaire paasbloemen en hun betekenis

Toegegeven, het heeft weinig met eieren te maken, maar des te meer met Pasen: paasbloemen. Want als je tijdens de paasdagen je familie een bezoek brengt, neem je natuurlijk een bloemetje mee. Zeven populaire paasbloemen en hun betekenis. 

Paasbroodjes met ei

Paasbroodjes met ei

Met Pasen is het altijd gezellig om met het hele gezin uitgebreid te ontbijten of te brunchen. Deze lekkere paasbroodjes met ei maken de paastafel extra feestelijk. Je bakt ze met ei en al in de oven!