Baked Alaska (omelette sibérienne)

Baked Alaska (omelette sibérienne)

Wil jij de show stelen met een spectaculair dessert? Maak dan eens een baked Alaska. Indruk maken op je gasten was nog nooit zo makkelijk.

De baked Alaska staat onder veel namen bekend. Hij wordt namelijk ook wel bombe Alaska, omelette sibérienne, omelette norvégienne of glacé au faur genoemd. Ook de naam omelette surprise komt wel eens voorbij. Het dessert dankt z’n naam in ieder geval aan het feit dat hij op een enorme berg sneeuw lijkt. En dit spectaculaire dessert lijkt moeilijk, maar is hartstikke makkelijk te maken.

In dit recept wordt vanille-ijs gebruikt, maar je kunt elke smaak nemen die je lekker lijkt (koffie! chocolade!) en zelfs een combinatie van meerdere smaken werkt prima. De cake kun je uiteraard ook zelf bakken, maar dat is natuurlijk wel iets meer werk.

Baked Alaska (omelette sibérienne)

10 december 2019
: 6
: 20 min
: 2 hr 20 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 200 g suiker
  • 5 cl Cointreau (optioneel)
  • 1 cake (kant-en-klaar)
  • 1 el arachideolie
  • 1 liter vanille-ijs
  • Crème-brûléebrander
  • Optioneel: enkele verbrokkelde speculaasjes, een scheutje rum, een handvol rozijnen, stukjes gesneden fruit…
Bereiding
  • Stap 1 Snijd de cake in de lengte in lange, dunne plakken. Ze moeten kunnen plooien zonder te breken.
  • Stap 2 Vet de binnenkant van een metalen, ronde mengkom in met de arachideolie en bedek het met een groot stuk vershoudfolie
  • Stap 3 de folie moet ruim over de rand vallen.
  • Stap 4 Bedek de binnenkant van de mengkom met de plakken cake. Duw aan zodat de plakken mooi naast elkaar liggen en er geen gaatjes ontstaan. Bewaar wat cake om straks de onderkant mee te bedekken.
  • Stap 5 Haal het vanille-ijs uit de diepvries en laat het een beetje zacht worden. Meng er eventueel rozijnen, stukjes fruit of verbrokkelde speculaasjes door.
  • Stap 6 Vul met dit ijsmengsel de mengkom en duw goed aan. Snijd de randen van de cake keurig af. Maak nu met de laatste plakken cake de bodem van de taart: bedek het ijs ermee en duw aan. Vouw daarna de vershoudfolie over de cake.
  • Stap 7 Zet de mengkom met inhoud twee uur in de diepvries.
  • Stap 8 Maak intussen de Italiaanse meringue voor de bovenkant. Splits de eieren. Klop de eiwitten tot sneeuw met de keukenmachine. Doe er lepel voor lepel de suiker bij en blijf kloppen tot je een zachte massa hebt.
  • Stap 9 Haal de kom uit de diepvries. Keer om op een bord. ‘Metsel’ de meringue met een plat mes over de taart of spuit toefjes van de meringue op de taart met een spuitzak.
  • Stap 10 Brand de meringue bruin met een brandertje, onder een hete grill) of bak in een op 250 graden voorverwarmde oven in 2 tot 3 minuten bruin.
  • Stap 11 Als je de baked Alaska graag brandend opdient, verwarm je de Cointreau in een steelpannetje en flambeer je die. Giet de brandende Cointreau over de meringue en dien meteen op.

Lekker? Probeer ook eens deze klassieke crème brûlée. Dan ben je gelijk van je overgebleven eidooiers af. Ook deze frisse citroen-tiramisu doet het altijd goed.

Dit recept is afkomstig uit het boek Eieren – makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken door Sophie Matthys. Het kost € 19,99 en is van Uitgeverij Manteau. Foto: Shutterstock.


Related Posts

Espressopudding met chocoladeschaafsel

Espressopudding met chocoladeschaafsel

Je moet er even op wachten, maar dan heb je ook wat. Deze espressopudding met chocoladeschaafsel bevat voor de chocaholics onder ons vast niet genoeg chocolade, maar de koffieliefhebbers zullen ‘m zeker weten te waarderen. Je kunt deze espressopudding ook in lege eierschalen maken, voor […]

Colomba pasquale (Italiaans paasbrood)

Colomba pasquale (Italiaans paasbrood)

Geen paastafel in Italië zonder colomba pasquale. Dit Italiaanse paasbrood heeft de vorm van een duif en smaakt een beetje zoet, als briochebrood. De colomba pasquale is niet lastig te maken, maar het traditionele recept neemt wel veel tijd in beslag. Gelukkig is er ook […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *