Florentijnse eieren (eggs a la Florentine)

Florentijnse eieren (eggs a la Florentine)

Florentijnse eieren. Smakelijk en makkelijk, want na een korte voorbereiding schuif je dit gerecht zo de oven in. Lekker met ciabatta om te dippen.

Florentijnse eieren – oftewel eggs a la florentine – bestaan in meerdere varianten. Niet zo vreemd, want het ‘Florentijns’ of ‘a la Florentine’ betekent eigenlijk niets anders dan dat er een bedje van spinazie aan te pas komt. De term werd de wereld in geholpen door de Fransen. Waarom zij spinazie met Florence associeerden is niet bekend, maar sommigen menen dat deze kookstijl is vernoemd naar de geboorteplaats van Catherine de’ Medici, die de groente introduceerde toen ze in 1533 met de Franse prins Hendrik II (Henry) trouwde. Ze waren toen allebei overigens pas 14.

In een andere versie worden de eieren bijvoorbeeld niet in de oven gebakken, maar gepocheerd en daarna op de spinazie gelegd. Ook wordt er wel eens roerei op de spinazie geserveerd.

Dit is een minder bewerkelijke variant van Florentijnse eieren, want de oven doet het meeste werk. 

Florentijnse eieren (eggs a la Florentine)

10 december 2019
: 4
: 20 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 5 eieren
  • 800 g bladspinazie
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el olijfolie
  • Snufje nootmuskaat
  • 100 ml room
  • 80 g gemalen Parmezaanse kaas
  • Peper en zout
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Stap 2 Was de spinazie zonodig en laat uitlekken.
  • Stap 3 Snipper de sjalotten en pers de knoflook.
  • Stap 4 Vet een ovenschaal in met 1 el olijfolie.
  • Stap 5 Verhit de rest van de olie in een pan en fruit de sjalotten en knoflook glazig. Voeg de spinazie toe en laat onder het deksel op een zacht vuurtje slinken.
  • Stap 6 Kruid met zout, peper en nootmuskaat. Roer de room en de helft van de kaas door de spinazie.
  • Stap 7 Doe het spinaziemengsel in de ovenschaal. Maak kuiltjes en breek boven elk kuiltje een ei.
  • Stap 8 Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.
  • Stap 9 Bak 10 tot 15 minuten in de oven, tot het eiwit gestold is en de dooier nog lopend.
  • Stap 10 Breng op smaak met peper en zout. Serveer direct.

Heb je een etentje? Serveer deze vegetarische Florentijnse eieren dan in kleine schaaltjes (en cocotte)

Lekker? Dan ben je vast ook fan van deze groene shakshuka (of de rode variant)

 

Dit recept is afkomstig uit het boek Eieren – makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken door Sophie Matthys. Het kost € 19,99 en is van Uitgeverij Manteau. Foto: Shutterstock.


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette (gepocheerde eieren in rodewijnsaus)

Oeufs en meurette is een Franse klassieker uit de Bourgogne. Heerlijke gepocheerde eieren in een saus van rode wijn, met spek en champignons. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *