Asperges met een gepocheerd eitje en rösti rondjes

Asperges met een gepocheerd eitje en rösti rondjes

Wat nou aspergeseizoen? Asperges zijn het hele jaar lekker! In het seizoen kies je natuurlijk voor het witte goud, maar daarbuiten kiezen wij graag voor de groene variant. Dit recept van 24Kitchen chef Wim Ballieu is net even anders dan anders met heerlijke rösti rondjes. Wedden dat je disgenoten blij verrast zijn?

24Kitchen chef Wim Ballieu is Vlaams en opende in 2012 Balls & Glory, waar hij de lekkerste gevulde gehaktballen en stoempjes maakt. Hij is te zien in menig kookprogramma, zoals de Streken van Wim. Hierin reist hij met een jeep door Nederland om Vlaamse gerechten te maken met een Nederlands product in de hoofdrol. Voor Aviko heeft hij een tour gemaakt door Europa met de buurttafel, waarna de lokale bevolking aan lange tafels plaats nam om te genieten van al het lekkers wat de chef had klaargemaakt. Dit heerlijke aspergegerecht maaktij uiteraard in Limburg.

Wim verzamelde al deze lokale specialiteiten in het kookboek ‘Van Boerenkool tot Boeuf Bourguignon’. Dit kookboek, ter waarde van € 24,95, kun je tijdelijk gratis aanvragen via www.jouwkookweek.nl.

Asperges met een gepocheerd eitje en rösti rondjes

10 oktober 2018
: 4
: 45 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 3 eidooiers
  • 1 verpakking Aviko Rösti Rondjes Naturel (750 gram)
  • 500 gram witte en/of groene asperges
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels droge witte wijn
  • Citroensap
  • Cayennepeper
  • 75 gram oude boerenkaas (stuk)
  • 3 takjes peterselie, fijngehakt
  • 1 takje dragon, fijngehakt
  • Bakplaat met bakpapier, grillpan of barbecue, vershoudfolie, rasp
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Schil de witte asperges en snijd het uiteinde van de witte en de groene asperges af. Bestrijk de asperges met de olijfolie.
  • Stap 2 Verdeel de rösti rondjes over de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Stap 3 Rooster de asperges in de hete grillpan of op de barbecue in 5-10 minuten beetgaar.
  • Stap 4 Breng intussen een pan met ruim water aan de kook. Leg een royaal vel vershoudfolie in een kommetje en breek er 1 ei boven. Breng de uiteinden van de folie samen en draai goed dicht, zorg dat er geen lucht bij zit. Herhaal dit met de andere 3 eieren. Pocheer de eipakketjes 5 minuten in zachtjes kokend water.
  • Stap 5 Smelt de boter zachtjes in een steelpan. Laat een paar minuten van het vuur staan. Schep met een lepel voorzichtig de bovengedreven eiwitvlokken weg zodat alleen de geklaarde boter overblijft. Houd de boter op laag vuur warm. Doe de eidooiers met de wijn en 1 eetlepel water in een diepe steelpan. Klop het mengsel met een garde schuimig.
  • Stap 6 Zet de pan op laag vuur. Blijf snel kloppen (in een achtvorm) zodat het eigeel geen kans heeft te stollen. Klop tot een lichtgebonden schuimige saus, waarin de garde zijn sporen achterlaat. Schenk er in een dun straaltje de geklaarde boter bij en blijf kloppen tot een gladde saus ontstaat. Breng de hollandaisesaus op smaak met een beetje citroensap, snuf cayennepeper en zout.
  • Stap 7 Leg 8 rösti rondjes op een schaal. Verdeel er de gegrilde asperges over. Verwijder de folie van de eieren. Halveer de eieren en verdeel ze over de asperges. Lepel er wat hollandaisesaus over.
  • Stap 8 Rasp de boerenkaas erboven en bestrooi met de fijngehakte kruiden. Serveer de rest van de rösti rondjes en hollandaisesaus er apart bij.

Tip: Vervang de gepocheerde eieren door (zacht)gekookte eieren.

Hieronder de aflevering van Buurttafel  on tour waarin Wim dit aspergegerecht met die fantastische saus bereidt.

Dol op asperges? Probeer dan ook eens deze combinatie van witte asperges met gerookte zalm en zelfgemaakte dille-hollandaisesaus!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *