Zeg je Spanje, dan zeg je tapas. En een van de betere tapas komt uit de stad Murcia: zarangollo Murciano; een heerlijke courgetteschotel met ei en ui.
Murcia is de hoofdstad van de gelijknamige regio in het zuidoosten van Spanje. De stad werd gesticht door de Moren en dat zie je nog steeds terug in de architectuur. Murcia ligt circa 30 kilometer van de Costa Calida (‘warme kust’) en staat bekend om z’n talrijke gezellige pleintjes met tapasbars. Een van die tapas is Zarangollo Murciano, een gerecht op basis van roerei met courgette en ui. Soms worden er ook aardappelen in de schotel gedaan, maar die horen er officieel niet in.
Zarangollo Murciano met witte wijn
Zarangollo Murciano wordt over het algemeen geserveerd als tapa, met brood en een glas witte wijn. Maar het is ook vaak een bijgerecht bij een visschotel. Het wordt in ieder geval gezien als specialiteit van de regio en is zeker de moeite waard om te bestellen als je daar bent. Maar voor wie voorlopig niet naar Spanje gaat zetten we het recept hieronder. Serveer heet of in ieder geval warm met stokbrood of grof gesneden witbrood.
¡Buen provecho!

Zarangollo Murciano (Spaanse courgetteschotel)
Ingrediënten
- 5 eieren
- 900 g courgette
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 tl oregano
- olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Pel de ui en snijd deze klein.
- Schil de courgette en snijd deze in blokjes.
- Pers de tenen knoflook en fruit deze samen met de ui in een pan met een scheut olijfolie.
- Voeg de courgetteblokjes toe en roer goed door.
- Breek de eieren in een aparte schaal en kluts ze.
- Voeg de eieren toe aan het ui-courgettemengsel, roer goed door en smoor dit een minuut of tien op laag vuur.
- Voeg de oregano en peper en zout naar smaak toe. Roer om en laat nog even staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Serveer warm met stokbrood.
Lekker? En fan van de Spaanse keuken? Probeer dan ook deze overheerlijke Spaanse tortilla eens!
Foto via Shutterstock.