Carrot cake – of in goed Nederlands: worteltaart – is ongekend populair. Het is een smeuïge gekruide cake, die je maakt met geraspte wortel. De sinaasappel en walnoten in deze carrot cake maken hem extra bijzonder, zeker gecombineerd met de frisse topping van roomkaas en honing.
Worteltaart met walnoten en sinaasappel

Ingrediënten
- 300 gram wortelen
- 110 gram walnoten
- 2 sinaasappels
- 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
- 140 milliliter zonnebloemolie
- 200 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 gram roomkaas
- 70 gram boter
- 35 gram poedersuiker
- 25 gram honing
- Brownievorm
Bereiding
- Stap 1 Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet je bakvorm in.
- Stap 2 Maal de walnoten in de keukenmachine, er mogen nog wat grovere stukken tussen zitten.
- Stap 3 Rasp de schil van de sinaasappels. Pers een halve sinaasappel uit.
- Stap 4 Doe 2/3 van de walnoten met de sinaasappelschil, het kaneel, zout, olie, suiker en de eieren in een kom en klop dit met de mixer luchtig.
- Stap 5 Zeef de bloem en het bakpoeder boven het beslag en spatel dit er doorheen.
- Stap 6 Rasp de wortel en spatel dit ook door het beslag.
- Stap 7 Verdeel het beslag over de bakvorm.
- Stap 8 Bak de worteltaart in circa 60 minuten gaar in de oven.
- Stap 9 Laat de carrot cake daarna in de vorm helemaal afkoelen.
- Stap 10 Klop voor het glazuur de roomkaas met een mixer luchtig en glad. Doe de boter, het sinaasappelsap, de poedersuiker en de honing erbij en klop dit tot een lichte, luchtige topping. Strijk dit over de bovenkant van de carrot cake.
- Stap 11 Garneer met de overgebleven walnoten.
Foto: Sofia Liverinen via Pixabay.