Chinese thee-eieren zijn hét streetfood van China. Hoewel ze daar dus meestal als snack gegeten worden, zijn ze ook leuk als vegetarisch bijgerechtje bij een Chinese maaltijd. Een mooie snack met een heerlijk kruidige smaak.
Chinese thee-eieren – in het Chinees chá yè dàn – worden ook wel gemarmerde eieren of marbled tea eggs genoemd. En dat is eigenlijk een prima omschrijving, want wanneer de eieren gepeld zijn, zie je een prachtig marmeren effect op het eiwit. Laat de lange kooktijd je niet afschrikken, want deze Chinese thee-eieren zijn ook daarna nog prima te eten. En dankzij de specerijen krijgen ze een fijne kruidige smaak. Leuk als borrelhapje!
Chinese thee-eieren (gemarmerde eieren)
Ingrediënten
- 6-8 eieren
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels zwarte, losse thee (oolong of pu’erh, maar earl grey kan ook)
- 2 hele steranijs
- 1 kaneelstokje
- 2 stukjes gedroogde mandarijnenschil (toko. Vers kan ook
- gebruik er dan 2 extra)
- Snufje zout
- Water
Bereiding
- Stap 1 Prik een gaatje in de eieren en kook ze in 8 minuten hard. Laat ze schrikken en daarna afkoelen.
- Stap 2 Neem een ei en tik er voorzichtig op met de bolle kant van een lepel, zodat er barstjes in de schaal komen. Hoe meer barstjes hoe mooier het patroon straks wordt. Rol het ei daarna voorzichtig onder lichte druk van je hand even over het aanrecht, zo komt de schaal mooi los van het ei. Doe dit met alle eieren.
- Stap 3 Leg de eieren in een pannetje waar ze niet te ruim in liggen.
- Stap 4 Breek het kaneelstokje in twee en doe de thee, sojasaus en alle specerijen bij de eieren. Giet er zoveel water op dat de eieren net onder staan.
- Stap 5 Laat de eieren aan de kook komen en zet het vuur daarna laag. Laat de eieren zo een uur sudderen. Zet dan het vuur uit en laat de eieren tenminste 12 uur op kamertemperatuur in de vloeistof marineren.
- Stap 6 Pel de Chinese thee-eieren pas als je ze gaat serveren.
Chinese thee-eieren bewaren
Voor deze Chinese thee-eieren geldt dat je ze – net zoals normale gekookte eieren – een aantal dagen in de koelkast kunt bewaren. Omdat de schil gebarsten is, kun je ze wel het beste in de thee bewaren. Een voordeel hiervan is dat je ze dus prima van te voren kunt maken. Overigens kun je in plaats van mandarijnenschillen ook sinaasappelschil gebruiken.
Tip: Chinese thee-eieren zijn ook leuk op de paastafel. Je kunt ook gemarmerde eieren maken met bietensap of spinazie voor een extra vrolijk effect.
Foto via Shutterstock.