Bol 10-daagseBol 10-daagse

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Poffertjes kun je natuurlijk eten bij de lokale poffertjestent en – pre-corona – op willekeurige rommelmarkten, festivals en braderieën. Maar met dit recept maak je in een mum van tijd poffertjes die beter smaken dan die bij de poffertjeskraam. Het geheime ingrediënt? Karnemelk!

Waarom karnemelkpoffertjes?

Waarom karnemelk in plaats van gewone melk? Omdat karnemelkpoffertjes nog net iets luchtiger en lekkerder zijn dan ‘normale’  poffers. Dat bedachten we trouwens niet zelf, dat deden de Denen al voor ons. Zij eten al generaties lang aebleskiver, oftewel Deense poffertjes. Die zien er wel wat anders uit: groter, ronder en knapperiger. In Noorwegen worden poffertjes trouwens ‘Munker’ genoemd. Sowieso zijn poffertjes (in sommige streken ‘broedertjes’ genoemd) niet echt oud-Hollands, al beweren we dat graag. Al in de achttiende eeuw werden ze in een Frans klooster gebakken, toen met roggemeel.

Wat is het verschil met pannenkoeken?

Veel mensen denken dat je met pannenkoekenbeslag ook poffertjes kunt maken. Maar poffertjesbeslag – ook poffertjesdeeg genoemd – is niet hetzelfde. Het belangrijkste verschil? Deze karnemelkpoffertjes maak je met boekweitmeel en het beslag – oké deeg – moet rijzen. Dat is dus ook de reden dat er gedroogd gist in dit recept gaat. Er zijn ook heel veel recepten zonder boekweit te vinden op het wereldwijde web, maar geloof ons: die echte poffertjessmaak krijg je alleen als je boekweitmeel gebruikt.

Tip: voorkom geklieder en koop een spuitflesje voor het beslag. Dat scheelt veel rotzooi in de keuken en is ook voor andere doeleinden heel makkelijk om in huis te hebben. Je poffertjespan vet je het makkelijkste in met een kwastje.

karnemelkpoffertjes

Karnemelkpoffertjes

Een oud-Hollandse lekkernij die extra luchtig en lekker wordt door karnemelk te gebruiken in plaats van melk.
0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4

Equipment

  • Poffertjespan
  • Spuitflesje
  • Invetkwastje

Ingrediënten
  

  • 3 eieren (M)
  • 125 gram bloem
  • 125 gram boekweitmeel
  • 400 ml lauwe karnemelk
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 50 gram roomboter of margarine (+ een beetje om de poffertjespan in te vetten)
  • Poedersuiker
  • Snufje Zout

Instructies
 

  • Meng de gist met een beetje van de lauwe karnemelk en roer tot het is opgelost.
  • Doe de bloem samen met het boekweitmeel, het gistmengsel en een snufje zout in een grote kom.
  • Klop er geleidelijk de rest van de karnemelk doorheen.
  • Voeg de eieren een voor een toe. Doe de volgende er pas bij als het ei daarvoor helemaal is opgenomen.
  • Laat het beslag een half uur rusten. Roer voor je begint te bakken nog even door.
  • Verwarm de poffertjespan.
  • Bestrijk elk kuiltje met een beetje boter.
  • Vul elk kuiltje voor de helft met het beslag.
  • Bak de poffertjes totdat er bovenop bubbeltjes ontstaan en het beslag iets is ingedroogd.
  • Draai de karnemelkpoffertjes om met een vork en bak de andere kant ook nog heel even.
  • Haal ze uit de pan en bestrooi de poffertjes royaal met poedersuiker. Leg op iedere portie een flinke klont roomboter. Serveer direct.
Trefwoord diner, Hollands, lunch, ontbijt
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Tip: sommige mensen voegen stroop toe, om de poffertjes een extra kleurtje te geven. Wij doen dit niet, want extra stroop is natuurlijk ook weer extra suiker.

Zoek je meer lekkere inspiratie?

Op zoek naar meer lekkere inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze ontbijt– of lunchrecepten, kies iets uit voor het diner of maak wat lekkers voor de borrel!



Foto via Shutterstock.


Related Posts

Fried Rice Rice Baby

Fried Rice Rice Baby

Ben je bezig je voorraadkasten leeg te eten en kom je nog een vergeten pot doperwten en worteltjes tegen? Maak dan deze vegetarische fried rice. Supermakkelijk en zeer smakelijk.

Frittata met aubergine en tomaat

Frittata met aubergine en tomaat

Aubergine is misschien wel een van de meeste veelzijdige vruchten die er zijn. Je kunt ‘m bakken, grillen en roosteren. Of je gebruikt hem in een lekkere frittata, zoals wij doen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept