Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!
Poffertjes kun je natuurlijk eten bij de lokale poffertjestent en – pre-corona – op willekeurige rommelmarkten, festivals en braderieën. Maar met dit recept maak je in een mum van tijd poffertjes die beter smaken dan die bij de poffertjeskraam. Het geheime ingrediënt? Karnemelk!
Waarom karnemelkpoffertjes?
Waarom karnemelk in plaats van gewone melk? Omdat karnemelkpoffertjes nog net iets luchtiger en lekkerder zijn dan ‘normale’ poffers. Dat bedachten we trouwens niet zelf, dat deden de Denen al voor ons. Zij eten al generaties lang aebleskiver, oftewel Deense poffertjes. Die zien er wel wat anders uit: groter, ronder en knapperiger. In Noorwegen worden poffertjes trouwens ‘Munker’ genoemd. Sowieso zijn poffertjes (in sommige streken ‘broedertjes’ genoemd) niet echt oud-Hollands, al beweren we dat graag. Al in de achttiende eeuw werden ze in een Frans klooster gebakken, toen met roggemeel.
Wat is het verschil met pannenkoeken?
Veel mensen denken dat je met pannenkoekenbeslag ook poffertjes kunt maken. Maar poffertjesbeslag – ook poffertjesdeeg genoemd – is niet hetzelfde. Het belangrijkste verschil? Deze karnemelkpoffertjes maak je met boekweitmeel en het beslag – oké deeg – moet rijzen. Dat is dus ook de reden dat er gedroogd gist in dit recept gaat. Er zijn ook heel veel recepten zonder boekweit te vinden op het wereldwijde web, maar geloof ons: die echte poffertjessmaak krijg je alleen als je boekweitmeel gebruikt.
Tip: voorkom geklieder en koop een spuitflesje voor het beslag. Dat scheelt veel rotzooi in de keuken en is ook voor andere doeleinden heel makkelijk om in huis te hebben. Je poffertjespan vet je het makkelijkste in met een kwastje.

Karnemelkpoffertjes
Equipment
- Poffertjespan
- Spuitflesje
- Invetkwastje
Ingrediënten
- 3 eieren (M)
- 125 gram bloem
- 125 gram boekweitmeel
- 400 ml lauwe karnemelk
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 50 gram roomboter of margarine (+ een beetje om de poffertjespan in te vetten)
- Poedersuiker
- Snufje Zout
Instructies
- Meng de gist met een beetje van de lauwe karnemelk en roer tot het is opgelost.
- Doe de bloem samen met het boekweitmeel, het gistmengsel en een snufje zout in een grote kom.
- Klop er geleidelijk de rest van de karnemelk doorheen.
- Voeg de eieren een voor een toe. Doe de volgende er pas bij als het ei daarvoor helemaal is opgenomen.
- Laat het beslag een half uur rusten. Roer voor je begint te bakken nog even door.
- Verwarm de poffertjespan.
- Bestrijk elk kuiltje met een beetje boter.
- Vul elk kuiltje voor de helft met het beslag.
- Bak de poffertjes totdat er bovenop bubbeltjes ontstaan en het beslag iets is ingedroogd.
- Draai de karnemelkpoffertjes om met een vork en bak de andere kant ook nog heel even.
- Haal ze uit de pan en bestrooi de poffertjes royaal met poedersuiker. Leg op iedere portie een flinke klont roomboter. Serveer direct.
Tip: sommige mensen voegen stroop toe, om de poffertjes een extra kleurtje te geven. Wij doen dit niet, want extra stroop is natuurlijk ook weer extra suiker.
Foto via Shutterstock.
In de ingrediënten lijst staat 50gr boter. In de bereidingswijze vind ik deze niet terug?
Je serveert de poffertjes met een flinke klont boter. Lekker!