Chinese kippensoep met ei en mais (egg drop soup)

Chinese kippensoep met ei en mais (egg drop soup)

Egg drop soup is een klassieker uit de Chinese keuken die ook in het Westen steeds populairder wordt. Er zijn veel variaties mogelijk, maar wij maakten hem met ei, kipdijfilet en mais. Heerlijk!

Egg drop soup – in het Chinees dàn huā tāng – wordt ook wel egg flower soup genoemd, vermoedelijk omdat de ei-patronen in de soep een beetje bloemachtig aandoen. Het is een soep waarbij je rauw, geklutst ei in de kokende vloeistof schenkt, zodat er sliertjes ei in je soep ontstaan. Makkelijk en verrassend lekker.

Basic egg drop soup

In China wordt egg drop soup de hele dag door gegeten. Het hangt een beetje van de vulling af wat je er in een Nederlands menu mee doet. Serveer je hem basic en in kleine schaaltjes, dan kun je egg drop soup prima als voorgerecht gebruiken. Het klassieke Chinese recept bevat namelijk alleen kippenbouillon, bosui, ei en sesamolie.

Kipdijfilet: biefstuk van de kip

De goed gevulde variant die wij maken bevat onder andere mais en kipdijfilet en is geschikt als lunch- of hoofdgerecht. Wij kozen voor de kippendij omdat de smaak ervan veel intenser is en het vlees malser. Kipdijfilet wordt niet voor niets ook wel de biefstuk van de kip genoemd. Het vlees is afkomstig van het bovenste gedeelte van de kippenpoot en iets donkerder van kleur dan normale kipfilet. De bereidingstijd is hetzelfde als ‘normale’ kipfilet: zo’n 15 minuten op laag vuur. Als je de kip van te voren bakt, staat deze egg drop soup in nog geen kwartier op tafel. Als je kipdijreepjes neemt trouwens ook.

Egg drop soup

27 januari 2019
: 4
: 15 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren (m)
  • 1 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 blikjes mais (ca. 600 gram)
  • 400 gram gebakken kipdijfilet of rauwe kipdijreepjes
  • 10 milliliter sojasaus
  • 2 eetlepels Chinese rijstwijn of droge sherry
  • 2-3 centimeter verse gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 10 gram bloem, gemengd met een beetje water
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • Peper en zout
  • Scheut zonnebloemolie
Bereiding
  • Stap 1 Verhit een soeppan op hoog vuur. Schenk hier zodra de pan goed warm is de zonnebloemolie in.
  • Stap 2 Fruit de gember een minuutje en voeg daarna de knoflook toe en bak dit even mee. Als je kipdijreepjes hebt, voeg je deze nu ook toe en roerbak je ze 2-3 minuten. Kluts ondertussen de eieren in een kom.
  • Stap 3 Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Los hierin de bouillonblokjes op.
  • Stap 4 Als je gebakken kipdijfilet hebt, snijd of pluk je het in kleine stukken en voeg je het nu toe aan de bouillon.
  • Stap 5 Voeg al roerend het bloemmengsel, de rijstwijn en de sojasaus toe.
  • Stap 6 Zet het vuur lager en laat de egg drop soup een minuut of vijf pruttelen. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Stap 7 Nu voeg je de geklutste eieren toe. Schenk het eimengsel langzaam in het kokende vocht terwijl je voorzichtig roert met een garde. Je kunt de eieren ook door een vork in de soep gieten.
  • Stap 8 Zet het gas uit en roer nog een kleine minuut.
  • Stap 9 Verdeel de soep over vier kommen en garneer met de lente-uitjes. Lekker met geroosterd brood met een flinke laag roomboter!

Lekker? Probeer dan ook deze goed gevulde tomaten-knoflooksoep met ei eens!

Foto via Shutterstock.  


Related Posts

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!

Eierflensje met tapenade in bouillon

Eierflensje met tapenade in bouillon

Een lekker licht voorgerecht, dit eierflensje met tapenade in bouillon. Het past prima bij een sushi-maaltijd of ander diner met Aziatische inslag. En dit recept is niet alleen makkelijk, het kost je ook slechts 10 minuten om het te maken!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *