Ei-allergie? Orale immunotherapie lijkt aan te slaan

Ei-allergie? Orale immunotherapie lijkt aan te slaan

Sommige mensen met een ei-allergie kunnen na langdurige orale immunotherapie nog tot wel 5 jaar na behandeling klachtenvrij eieren eten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat deze week gepresenteerd werd op de jaarlijkse allergie-conferentie in San Francisco.

Na een behandeltraject van tot wel 4 jaar met orale immunotherapie – in dit geval het eten van steeds hogere doses kippeneiwit, at een aantal deelnemers 5 jaar lang klachtenvrij eieren en producten met ei erin, toont de research die onder leiding van Edwin Kim werd gedaan. Hij presenteerde de resultaten van dit wetenschappelijke onderzoek op de jaarlijkse conferentie van de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI).

Ei-allergie komt veel voor

“Ei-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën en steek meestal de kop op op zeer jonge leeftijd. Het brengt niet alleen het risico op allerlei ernstige allergische reacties met zich mee, maar heeft ook een flink negatieve invloed op de kwaliteit van leven voor de kinderen die het hebben”, zei Kim, die assistent-professor medicijnen en kindergeneeskunde is bij de UNC Medische School en tevens directeur van het UNC Voedselallergie Initiatief. “Hoewel kinderen er overheen kunnen groeien, hebben veel mensen ook op latere leeftijd nog last van deze ei-allergie. Elke behandeling die als resultaat heeft dat mensen met deze allergie kippeneiwit kunnen verdragen geeft gezondheidsvoordelen, omdat ze nuttige voedingsstoffen binnenkrijgen én het zorgt voor wat meer rust in het hoofd bij zowel de patiënt als bij zijn of haar familie.”

De UNC Medische School was een van vijf centra die deelnam aan de studie. Bij het onderzoek – waar 55 kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 met een ei-allergie aan meededen, kregen 40 van hen orale immunotherapie en 15 kinderen een placebo. In de 4 jaar van het onderzoek werden de patiënten steeds opnieuw getest op de gevoeligheid voor ei.

Twee theelepels ei zonder allergische reactie

De deelnemers die steeds minder gevoelig werden voor ei – oftewel: zij die steeds meer eiwit verdroegen – konden uiteindelijk 10 gram, ongeveer twee theelepels, pure eiwit eten zonder allergische reactie. Daarna werd de orale immunotherapie stopgezet en werd er opnieuw onderzocht hoe gevoelig ze waren voor ei. De kinderen die na de therapie ongevoelig bleken geworden voor het allergeen kregen het advies ei aan hun dieet toe te voegen. Dat kon gebakken of gekookt ei zijn, roerei maar ook eieren in bijvoorbeeld cake. Deze kinderen gaven nog 5 jaar na het onderzoek door hoeveel ei ze aten, in welke vorm ze het aten en hoe vaak en natuurlijk hoe ze zich daarna voelden.

Van de 55 kinderen aan het begin van de studie kon 50 procent uiteindelijk zonder problemen ei eten. 28 procent had veel minder klachten en 22 procent reageerde onveranderd op ei.

Verder onderzoek is nodig

“Deze bemoedigende resultaten geven aan dat we op de goede weg zitten door te kiezen voor orale immunotherapie om ei-allergie bij kinderen en jong-volwassenen te behandelen”, zei Kim. “Eerder onderzoek toonde ook al aan dat het beperkt toevoegen van ei aan het dieet kan zorgen dat iemand eerder over een ei-allergie heen groeit.” Verdere studie moet uitwijzen wie het meeste profijt van zo’n immunotherapie heeft, zeker omdat ook uit de placebogroep een aantal kinderen 5 jaar later nergens meer last van had; zij waren er ‘gewoon’ overheen gegroeid.

Klachten bij ei-allergie

Allergie voor kippenei komt voor bij 2 procent van alle kleine kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn veel kinderen over hun kippenei-allergie heen gegroeid. Wanneer je een ei-allergie hebt, kan consumptie van ei kan ondermeer leiden tot klachten van de luchtwegen en klachten van het maagdarmkanaal. In sommige gevallen zijn de reacties ernstiger, met soms shock tot gevolg.

Ei zit overal in

Een ei-allergie is heel lastig, want ei zit vrijwel overal in. Denk aan salades en sauzen, maar ook wijn, vegetarische vleesvervangers, snoep, pasta en andere etenswaren. Bovendien kan ei onder verschillende namen op de verpakking staan. Kippenei-eiwitten kunnen ook in persoonlijke verzorgingsmiddelen voorkomen, zoals in shampoos, lotions en crèmes. Verder kunnen medicijnen en vaccinaties eiwitten bevatten. Griepvaccins zoals in Nederland gebruikt zijn veilig voor kinderen.

 

 

Nieuwsbericht van 26-02-2019. Bron: Pharmacy Times (Sampson HA, Leung DYM, Jones SM, et al. Oral Immunotherapy (OIT) Induces More Rapid Desensitization and Sustained Unresponsiveness (SU) in Egg-Allergic, Baked-egg Tolerant Children than the Addition of Daily Baked-egg Products. J All Clin Immunol. 2019; 143(2): Supplement, Page AB108), Science Daily, Stichting Voedselallergie. Foto: emirkrasnic via Pixabay.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]