Dit najaar crisisoefening met eierschandaal

Dit najaar crisisoefening met eierschandaal

Voedselwaakhond NVWA, de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw en de eiersector gaan dit najaar samen een crisisoefening houden waarbij een nieuw eierschandaal wordt nagebootst. Het is nog niet duidelijk hoe die oefening er precies uit gaat zien.

Crisisoefening gevolg van fipronilschandaal

De crisisoefening heeft plaats als gevolg van de fipronilcrisis in 2017, waarvan de naweeen nog steeds niet zijn weggeebt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakte in juli van dat jaar bekend dat ze de pluimveesector aan het onderzoeken was wegens besmetting van eieren met de giftige stof fipronil. Consumptie van die eieren werd door de instanties afgeraden en ze werden uit de verkoop genomen. In de maanden daarna werden honderden bedrijven geblokkeerd, honderden miljoenen eieren en miljoenen kippen vernietigd.

Commissie Sorgdrager publiceerde snoeihard rapport over de eiercrisis

Bijna een jaar later verscheen er een rapport van de commissie Sorgdrager. Alle hoofdrolspelers in de fipronil-affaire hebben destijds grote fouten gemaakt, concludeerde de commissie in een snoeihard rapport over de eiercrisis. Er was te weinig voorrang voor voedselveiligheid en de Kamer werd onvolledig geïnformeerd. De ministeries hadden een rommeltje gemaakt van de interne en externe communicaties.

Strengere regels eiersector

De Tweede Kamer praat 7 maart over het bewuste Sorgdrager-rapport. De organisaties werken ondertussen verder aan een update van hun crisishandboeken en stemmen deze met elkaar af. Ook zullen de departementen en de waakhond afspraken maken over ‘eenduidige publiekscommunicatie’. Na de fipronilcrisis kwamen er sowieso komen strengere regels voor de eiersector. Ook kwam er een nieuw meldpunt om misstanden te melden in de eiersector en waren er nog 21 andere aanbevelingen die de voedselveiligheid van eieren en eierproducten en de signalering en afhandeling van incidenten moeten verbeteren. In het najaar, bij de crisisoefening zullen we zien of dat gewerkt heeft.

Nieuwsbericht van 27-02-2019. Bron: Algemeen Dagblad, Foto via freepik.


Related Posts

Nieuw onderzoek: ‘eieren slecht voor het hart’ – Maar klopt dat wel?

Nieuw onderzoek: ‘eieren slecht voor het hart’ – Maar klopt dat wel?

Voor- en tegenstanders debatteren er al jaren over: zijn eieren nu goed of slecht voor je? Nieuw Amerikaans onderzoek suggereert dat het eten van meer dan drie eieren per week een verhoogd risico op hart- en vaatziekten geeft. Maar klopt dat wel? Hoe moeten we […]

Fins onderzoek: ‘een ei per dag is veilig voor het hart’

Fins onderzoek: ‘een ei per dag is veilig voor het hart’

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland toont aan dat cholesterol uit voeding, bijvoorbeeld door het eten van een ei per dag geen hoger risico geeft op een hartaanval, óók niet wanneer je een erfelijke aanleg voor hart- en vaatziekten hebt.