Eieren uitblazen: zó doe je dat

Eieren uitblazen: zó doe je dat

Eieren horen bij Pasen en dus ook in de paasboom. Maar wanneer je je versierde eieren volgend jaar ook nog wilt gebruiken, dan kun je maar beter uitgeblazen eieren nemen. Die zijn een stuk lichter, je kunt ze makkelijker ophangen en ze bederven tenminste niet. Hoe doe je dat ook alweer, eieren uitblazen?

Het uitblazen van eieren en ze vervolgens versieren is leuk om te doen voor zowel volwassenen als kinderen. Herinner je je van vroeger vooral dat het zwaar ging? Het geheim zit ‘m in de voorbereiding én het gaatje aan de onderkant; dat moet groot genoeg zijn.

Stappenplan eieren uitblazen

  • Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn, dat maakt uitblazen honderd keer makkelijker. Bewaar jij je eieren in de koelkast? Haal ze er dan tenminste twee uur van tevoren uit.
  • Was de eieren onder stromend lauw water.
  • Zet een bakje klaar en zorg voor een eierprikker, verschillende formaten naalden en eventueel een satéprikker.
  • Prik met de eierprikker aan de bovenkant en onderkant van het ei een gaatje.
  • Maak het gaatje aan de onderkant (de stompe, grote kant) wat groter met een naald; doe dat in een draaiende beweging. Wrik niet teveel, want dan breekt of barst je ei.
  • Gaat deze naald er goed door, doe dan hetzelfde met een naald die nog iets dikker is.
  • Je kunt eventueel wat tape gebruiken om de schaal te versterken. Dit plak je rondom het gaatje.
  • Zorg ervoor dat je de dooier goed doorprikt, dat maakt het uitblazen een stuk makkelijker.
  • Maak ook het gaatje aan de bovenkant, de spitse kant, een beetje groter.
  • Blaas het ei boven de kom leeg door het kleinere gaatje aan de spitse kant van het ei Je kunt hiervoor eventueel een rietje gebruiken. Zet je je mond op het ei, zorg dan dat er geen lucht ontsnapt door je mondhoeken. Sommige mensen gebruiken een injectiespuit, dat werkt ook.
  • Je hoeft het ei zelf natuurlijk niet weg te gooien. Maak van de inhoud later een lekkere frittata, wentelteefjes of gebruik het voor cake of een hartige taart.
  • Gebruik lauwwarm water om het ei schoon te maken. Hou het ei onder de kraan en blaas het water er daarna uit. Doe dit totdat er schoon water uitkomt. Je kunt aan het laatste spoelwater eventueel wat azijn toevoegen. Zo weet je zeker dat ook de binnenkant schoon is en gaat je ei later niet stinken.
  • Droog het ei enkele dagen. Je kunt het ei ook 10 tot 20 seconden in de magnetron doen om het te drogen.
  • Je ei is klaar voor versiering.

Ophangen van de eieren:

Dit kan op twee manieren.

  • Haal een lint door de beide gaatjes. Maak onderin een strik en het ei blijft hieraan hangen.
  • Knoop een luciferhoutje of stukje tandenstoker aan een draadje. Duw dit voorzichtig naar binnen bij het grotere gat aan de onderkant. Het stukje hout zal overdwars vast komen te zitten, waarna je je ei aan het draadje kunt ophangen.

Check die video over eieren uitblazen

In onderstaande video van Eveline Maureen zie je nog eens stap-voor-stap hoe je het beste een ei uitblaast.

Foto via Shutterstock.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Waarom zijn gekookte, geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?

Waarom zijn gekookte, geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?

Een ongepeld hardgekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Toch liggen er nu gekookte, geverfde eieren in de schappen en eierautomaten die veel langer houdbaar zijn. Hoe kan dit? En kun je ze nog veilig eten?

Kun je geverfde eieren veilig eten?

Kun je geverfde eieren veilig eten?

Het is een leuke paastraditie: geverfde eieren. Grote kans dat er bij jou op de paastafel dus ook wat van die gelakte eieren te vinden zijn. Maar misschien heb je je ook wel eens afgevraagd of zo’n gekleurd ei eigenlijk wel goed voor je is.