Waarom zijn gekookte, geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?

Waarom zijn gekookte, geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?

Een ongepeld hardgekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Toch liggen er nu gekookte, geverfde eieren in de schappen en eierautomaten die veel langer houdbaar zijn. Hoe kan dit? En kun je ze nog veilig eten?

Eieren bederven doordat de schaal zuurstof en bacteriën kan doorlaten. Door het koken worden micro-organismen gedood, maar wordt de schaal poreuzer. Daarom kun je een gekookt ei normaliter tot een week bewaren in de koelkast. Toch liggen de schappen van de supermarkten rond Pasen vol met gekookte, geverfde eieren die veel langer houdbaar zijn, vaak tot wel 35 dagen. Hoe kan dit? En word je er niet ziek van? Dat laatste gelukkig niet!

Vacuüm jasje voor geverfde eieren

De reden voor die lange houdbaarheid is simpel. John Janssen, mede-eigenaar van Pluimvee & Poeliersbedrijf Gebr. Janssen Maastricht legt uit: “Gekochte ‘gekookte’ eieren worden gekookt bij een temperatuur van rond de 92 graden. Omdat ze niet helemaal droog gekookt worden maar de dooier een beetje ‘vochtig’ blijft, is het ei langer houdbaar. De eieren gaan via een lange band met eihouders de kookmachine in, deze is enkele meters lang. Eerst een aantal minuten boven het water om de eieren op te warmen door de damp van het kookwater zodat ze niet kapot springen voor ze het water ingaan. Daarna draaien ze het water in waar ze gekookt worden. Dit proces van opwarmen en koken duurt ongeveer 16 minuten.”

Eierverfbedrijven gebruiken bovendien speciale verfsoorten, waarin natuurharsen zoals schellak en carnaubawas zijn verwerkt. De gekleurde lak sluit de poriën van het ei af en geeft zo’n ei als het ware een vacuüm jasje. Je kunt een gekleurd, gekookt ei uit de supermarkt dus veilig tot de THT-datum eten.

Lees ook: kun je geverfde eieren veilig eten?

 

Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

60 procent Nederlanders eet dubbel zoveel eieren met Pasen (en het liefst een spiegelei)

60 procent Nederlanders eet dubbel zoveel eieren met Pasen (en het liefst een spiegelei)

Bijna 6 op de 10 Nederlanders eet met Pasen meer eieren dan tijdens andere weekenden. De meesten daarvan eten ongeveer 2x zoveel eieren dan normaal (45 procent) en 14 procent zelfs 3x zoveel. Als Nederlanders de vraag krijgen hoe zij hun eitje het liefste eten, […]

Paasboom do’s en don’ts

Paasboom do’s en don’ts

Steeds meer mensen zetten een paasboom. Meestal gaat het daarbij om een bos wilgentakken of krulhazelaar in een grote vaas met allerlei kleurige paasversieringen, zoals uitgeblazen eieren. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Is er een vaste dag om de paasboom op te zetten? En […]