Waarom zijn gekookte, geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?

Waarom zijn gekookte, geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?

Een ongepeld hardgekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Toch liggen er nu gekookte, geverfde eieren in de schappen en eierautomaten die veel langer houdbaar zijn. Hoe kan dit? En kun je ze nog veilig eten?

Normaliter kun je een gekookt ei tot een week bewaren in de koelkast. Toch liggen de schappen van de supermarkten rond Pasen vol met gekookte, geverfde eieren die veel langer houdbaar zijn, vaak tot wel 35 dagen. Hoe kan dit? En word je er niet ziek van? Dat laatste gelukkig niet!

Vacuüm jasje voor geverfde eieren

De reden voor die lange houdbaarheid is simpel. Gekochte ‘gekookte’ eieren zijn gestoomd en door de verflaag bovendien hermetisch afgesloten. De gekleurde lak sluit dus de poriën van het ei af en geeft zo’n ei als het ware een vacuüm jasje. Je kunt een gekleurd, gekookt ei uit de supermarkt dus veilig tot de THT-datum eten.

Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Kun je rauwe eieren invriezen?

Kun je rauwe eieren invriezen?

Hoewel eieren vrij lang goed blijven, kan het soms gebeuren dat je ze niet op krijgt voordat ze bederven. Of misschien heb je voor een recept alleen eiwitten nodig en blijf je met het eigeel zitten. Kun je die rauwe eieren invriezen?

Kun je geverfde eieren veilig eten?

Kun je geverfde eieren veilig eten?

Het is een leuke paastraditie: geverfde eieren. Grote kans dat er bij jou op de paastafel dus ook wat van die gelakte eieren te vinden zijn. Maar misschien heb je je ook wel eens afgevraagd of zo’n gekleurd ei eigenlijk wel goed voor je is.