Waarom zijn gekookte, geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?

Waarom zijn gekookte, geverfde eieren uit de winkel zo lang houdbaar?

Een ongepeld hardgekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Toch liggen er nu gekookte, geverfde eieren in de schappen en eierautomaten die veel langer houdbaar zijn. Hoe kan dit? En kun je ze nog veilig eten?

Normaliter kun je een gekookt ei tot een week bewaren in de koelkast. Toch liggen de schappen van de supermarkten rond Pasen vol met gekookte, geverfde eieren die veel langer houdbaar zijn, vaak tot wel 35 dagen. Hoe kan dit? En word je er niet ziek van? Dat laatste gelukkig niet!

Vacuüm jasje voor geverfde eieren

De reden voor die lange houdbaarheid is simpel. Gekochte ‘gekookte’ eieren zijn gestoomd en door de verflaag bovendien hermetisch afgesloten. De gekleurde lak sluit dus de poriën van het ei af en geeft zo’n ei als het ware een vacuüm jasje. Je kunt een gekleurd, gekookt ei uit de supermarkt dus veilig tot de THT-datum eten.

Lees ook: kun je geverfde eieren veilig eten?

 

Foto via Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Paashaas broodjes

Paashaas broodjes

Op een mooi gedekte paastafel mag het brood natuurlijk niet ontbreken. De dis wordt extra feestelijk met deze gezellige paashaas broodjes.

Paaskuikens voor bij de brunch of borrel

Paaskuikens voor bij de brunch of borrel

De paasbrunch wordt extra vrolijk met deze paaskuikens. Maar ze kunnen natuurlijk ook prima  als borrelhap. Want een gevuld eitje lust vrijwel iedereen!