Paashaas broodjes

Paashaas broodjes

Op een mooi gedekte paastafel mag het brood natuurlijk niet ontbreken. De dis wordt extra feestelijk met deze gezellige paashaas broodjes.

Wij gebruikten rozijntjes voor de ogen van de paashaasjes. Als je deze vooraf even weekt in water, zullen ze niet verbranden in de oven.

Tip: heb je eieren uitgeblazen? Dan kun je de inhoud van die eieren gebruiken voor deze paashaas broodjes.

Paashaas broodjes

3 maart 2018
: 6
: 2 hr 15 min
: 15 min
: 2 hr 30 min
: goed te doen

Door:

Ingrediënten
  • 110 milliliter volle melk
  • 1/2 zakje gist (3,5 gram)
  • 250 gram bloem
  • 30 gram zachte roomboter
  • 20 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 2 eieren
  • 6 rozijnen
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de melk tot handwarm in een steelpannetje en los de gist en de helft van de suiker er in op. Laat dit even staan. Meng de bloem, de resterende suiker en het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze er doorheen. Blijf kneden tot alle klontjes boter verdwenen zijn en het meel zanderig aanvoelt.
  • Stap 2 Breek een van de eieren en meng deze goed door de melk.
  • Stap 3 Maak een kuiltje in het meel en giet daar het melkmengsel in.
  • Stap 4 Kneed dit tot een soepel deeg, tot het terugveert als je het uitrekt en loslaat. Dit kan een minuut of vijf duren.
  • Stap 5 Doe het deeg in een schone, licht ingevette kom, dek af met huishoudfolie en zet deze weg op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen.
  • Stap 6 Laat het ongeveer 1,5 uur rijzen, of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Stap 7 Smeer je werkblad in met een beetje zonnebloemolie of verdeel er wat bloem over, zodat je deeg zo niet blijft plakken.
  • Stap 8 Druk na het rijzen het deeg voorzichtig plat met je vingers en verdeel het in twee gelijke stukken, die je ieder weer in drie stukken verdeelt. Zo heb je zes stukken, voor zes haasjes.
  • Stap 9 Deel ieder stuk weer in tweeën, waarbij het stuk voor het lijfje iets groter is dan het andere stuk.
  • Stap 10 Het kleinere stukje, daar maak je een ovaal van, waar je vervolgens een stukje uitsnijdt om de oren te maken. Dit losse stukje kun je later gebruiken voor het staartje.
  • Stap 11 Maak van het grotere stuk deeg een lange rol en maak hier een spiraal van voor het lijfje. Plak hier met een beetje water het staartje op.
  • Stap 12 Druk vervolgens het hoofdje goed op het lijfje, gebruik ook hier een beetje water om het vast te plakken.
  • Stap 13 Maak een klein sneetje in het hoofdje en duw hier een rozijn in.
  • Stap 14 Leg de paashaasjes op een met bakpapier beklede ovenplaat, dek ze af met huishoudfolie en zet ze nog drie kwartier weg op een warme plek, bijvoorbeeld op de radiator.
  • Stap 15 Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en klop het tweede ei los, eventueel met een beetje melk.
  • Stap 16 Bestrijk de paashaasjes met dit mengsel, zodat ze een mooie glans krijgen.
  • Stap 17 Zet de oven terug naar 210 graden Celsius en bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar, tot ze mooi goudbruin zijn.

Foto via Shutterstock.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Related Posts

Menemen (Turks roerei)

Menemen (Turks roerei)

Als je wel eens op vakantie in Turkije bent geweest, dan ken je menemen waarschijnlijk wel van de uitgebreide ontbijtbuffetten. Dit Turkse roerei met tomaat is waanzinnig lekker. Je eet het met (Turks) brood en kunt het ook prima bij de brunch of lunch nemen. 

7 populaire paasbloemen en hun betekenis

7 populaire paasbloemen en hun betekenis

Toegegeven, het heeft weinig met eieren te maken, maar des te meer met Pasen: paasbloemen. Want als je tijdens de paasdagen je familie een bezoek brengt, neem je natuurlijk een bloemetje mee. Zeven populaire paasbloemen en hun betekenis.