Frankfurter Grüne Soße – oftewel: Frankfurter groene saus – is een van de beroemdste Duitse gerechten. Traditioneel wordt het geserveerd met hardgekookte eieren en aardappel.
Frankfurter Grüne Soße – of in dialect: Frankfurter Grie Soß – is een traditionele Duitse groene saus, die veel geserveerd wordt in Frankfurt en Hessen. Het wordt gemaakt van zeven specifieke kruiden, waarvan volgens het officiële recept 70 procent zelfs in Frankfurt gekweekt moet zijn. Dat de Frankfurters trots zijn op hun Frankfurter Grüne Soße blijkt wel uit het feit dat de saus zelfs zijn eigen monument heeft in Frankfurt-Oberrad. Dit monument, dat door Olga Schulz gebouwd werd ter gelegenheid van het Frankfurter kunst- en lichtfestival Luminale, bestaat uit zeven kleine kassen die ieder staan voor een van de kruiden uit de groene saus.
De herkomst van Frankfurter Grüne Soße
Over de herkomst van de saus gaan diverse verhalen. Zo wordt gezegd dat Franse Hugenoten de saus halverwege de 16e eeuw meebrachten. Ook gaat het verhaal dat Italiaanse handelaren het recept én de kruiden importeerden.
Favoriet van Goethe
Leuker is echter een andere mythe; namelijk dat Frankfurter Grüne Soße het favoriete gerecht van Johann Wolfgang Goethe was, en werd bedacht door zijn moeder. Of het waar is, blijft de vraag, maar het allereerste recept voor de groene saus werd gepubliceerd in een kookboek uit 1860, geschreven door Wilhelmine Rührig. Dat is bijna dertig jaar na de dood van de beroemde auteur die in Frankfurt het leven zag.
De 7 kruiden in de Frankfurter Grüne Soße
Zoals gezegd staan de zeven kruiden in de Grüne Soße vast. In Frankfurt kun je zelfs kant-en-klare bosjes kruiden kopen, zodat je meteen de juiste combinatie hebt. In Nederland is het misschien even zoeken – met name de pimpernel is lastig te krijgen; je kunt het vervangen door munt – maar dit is wat er in gaat:
- Bieslook (Schnittlauch)
- Zuring (Sauerampfer)
- Kervel (Kerbel)
- Peterselie (Petersilie)
- Borage (Borretsch, ook wel komkommerkruid genoemd)
- Pimpernel (Pimpinelle)
- Tuinkers (Kresse)

Frankfurter Grüne Soße
Ingrediënten
- 2 eieren
- Gemengde verse groene kruiden (het liefst de officiële 7 Frankfurter kruiden, ca. 15 gram per kruid)
- 250 ml zure room
- 1 el azijn
- Zout en peper
- Suiker (optioneel)
Instructies
- Kook de eieren in ca. 8 minuten hard en laat ze schrikken. Pel en halveer ze.
- Was de kruiden, dep ze droog met een stukje keukenpapier en verwijder de harde steeltjes. Hak de kruiden fijn en meng ze met de zure room.
- Voeg de azijn toe en zout, peper en eventueel suiker naar smaak.
- Serveer de Frankfurter Grüne Soße met de hardgekookte eieren en Salzkartoffeln: aardappelen gekookt in flink gezouten water.
Tip: deze groene saus is nog lekkerder als je hem een dag van te voren maakt. En hij is ook lekker bij vis, vlees of asperges.
Fan van de Duitse keuken? Probeer dan ook deze strammer max (Duitse uitsmijter) eens!
Foto via Shutterstock, bron Wikipedia.