Strammer Max (Duitse uitsmijter)

Strammer Max (Duitse uitsmijter)

Duitsers: het zijn soms net Nederlanders. Want een van de favoriete lunchgerechten in ons buurland is de uitsmijter. Alleen noemen ze ‘m daar Strammer Max. Klein detail: wij hebben het idee van hen gejat.

Wat? Komt de uitsmijter uit Duitsland? Ja zeker! Het Duitse origineel – de Strammer Max dus – is oorspronkelijk een specialiteit uit de Saksische en Berlijnse keuken en vind je tegenwoordig in het hele land. Zowel thuis als in een eetcafé eten Duitsers graag een Strammer Max.

Wat is een Strammer Max precies?

Zoals gezegd hebben wij de uitsmijter aan Duitsland te danken. Onze uitsmijter bestaat standaard uit twee boterhammen belegd met ham en kaas, met daarop twee spiegeleieren. Sommige mensen laten hierbij de kaas in de pan op de gebakken eieren smelten. Let wel: de dooiers moeten dus heel zijn, anders zijn het gebakken eieren. Als garnering de bekende blaadjes sla, tomaat en eventueel een augurkje. De Strammer Max in zijn oervorm bestond uit zuurdesembrood met rauwe ham. De twee sneetjes zuurdesembrood worden al dan niet gebakken in boter, bedekt met de rauwe ham en daaroverheen gaan twee spiegeleieren.

Variaties van de Strammer Max

Maar zoals het vaker gaat: uiteindelijk varieert iedereen op het recept. Zo wordt in sommige recepten de rauwe ham gebakken. In andere Strammer Max recepten gebruikt men ontbijtspek in plaats van ham. In de Beierse versie gebruiken ze vaak leverkaas en serveren ze de Strammer Max met aardappelsalade. Een andere variant bestaat uit leverkaas, gebakken uien en gebakken ei. Zelfs de gewone kaas en plakjes tomaat hebben hun weg naar het gerecht inmiddels gevonden.

Leuk weetje: als de kok in plaats van ham rosbief of salami gebruikt, heet het gerecht ineens Strammer Otto. En Stramme Lotte is de variant met gekookte ham in plaats van rauwe ham.

Waar komt de naam vandaan?

De naam van deze Duitse uitsmijter is stiekem een beetje ondeugend.  Max is bij onze Oosterburen een algemeen gebruikt eufemisme voor het mannelijk geslachtsdeel. Strammer lijkt op het Nederlandse woord stram, en dat is ook wat het betekent: stijf.  De term Strammer Max stamt 1920 en betekent dus ‘stijve penis’.  Het verwijst niet alleen naar het mannelijk geslachtsdeel in opgewonden toestand, maar ook naar potentieverhogende werking die eieren zouden hebben.

Strammer Max

28 mei 2019
: 1
: 10 min
: Eitje

Door:

Ingrediënten
 • 2 eieren
 • 2 boterhammen
 • 50 gram rauwe ham
 • Beetje boter
 • Verse bieslook
 • Peper en zout
Bereiding
 • Stap 1 Doe wat boter in een koekenpan en laat dit warm worden.
 • Stap 2 Rooster het brood in de koekenpan goudbruin.
 • Stap 3 Besmeer het brood met boter en beleg met de rauwe ham.
 • Stap 4 Bak ondertussen de eieren in de koekenpan. Zorg dat de dooiers heel blijven.
 • Stap 5 Leg de eieren op het brood met rauwe ham en bestrooi naar smaak met peper en zout.
 • Stap 6 Serveer je Strammer Max gegarneerd met verse bieslook.

Tip: houd je van een uitsmijter met ham en kaas? Probeer dan onze croque madame uit de pan. In feite ook een boterham met ham en kaas en een spiegelei erop, maar dan gebakken, als tosti.

 

Foto via Shutterstock.


Related Posts

Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

Denk je aan Spanje, dan denk je aan tortilla. Wij tenminste wel. Want hoe lekker is een stukje aardappeltortilla, oftewel tortilla Española bij de borrel? Ook als gewone maaltijd niet te versmaden natuurlijk. Wij zijn fan!

Spaanse knoflooksoep met gepocheerd ei

Spaanse knoflooksoep met gepocheerd ei

Spaanse knoflooksoep, oftewel sopa de ajo, staat in vrijwel ieder Spaans eetcafé op de kaart. En het is zo lekker, dat je het tenminste één keer in je leven gegeten zou moeten hebben. Het liefste in Spanje natuurlijk, maar gaat dat niet, dan is dit […]Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *