Krumkaker zijn knapperige en brosse Noorse wafeltjes, die traditioneel rond de kerstdagen gebakken worden. Ze worden meestal tot hoorntjes gerold, maar soms worden er ook rolletjes van gemaakt. Het lekkerst zijn ze gevuld met opgeklopte slagroom en vers rood fruit.
In Nederland bakken we met oud en nieuw traditioneel kniepertjes en rolletjes; dunne platte wafeltjes. De Noren bakken voor Kerst traditiegetrouw Krumkaker; oftewel: Noorse kniepertjes. We delen het recept van Rutger van den Broek, uit De Bakatlas.
Krumkaker kun je plat laten, net als kniepertjes, maar vaak worden ze gerold tot hoorntjes of rolletjes. Als je ze vult met slagroom en fruit, doe dat dan pas op het laatste moment, anders worden ze zacht. Je bewaart de krumkaker in een afgesloten blik.
Ook lekker: voeg 1/2 theelepel kaneel toe aan het beslag van de krumkaker.

Krumkaker (Noorse kniepertjes)
Equipment
- Wafelijzer
Ingrediënten
- 3 eieren (op kamertemperatuur)
- 150 g fijne suiker
- ¼ tl zout
- 150 g boter (gesmolten)
- 150 g bloem
- ½-1 tl gemalen kardemom
- 40 ml water
- olie of bakspray (om in te vetten)
Instructies
- Doe de eieren, suiker en het zout in een kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) in 4-5 minuten luchtig. Meng de gesmolten boter erdoor en roer vervolgens de bloem en de gemalen kardemom door het beslag. Roer tot slot het water erdoor. Laat het beslag 15-30 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Verwarm een wafelijzer voor dunne wafeltjes voor en vet dit licht in met olie of bakspray. Schep een flinke eetlepel van het beslag in het midden van het wafelijzer, sluit het ijzer en bak de wafeltjes 2-4 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Haal de wafeltjes met een paletmes uit het wafelijzer en rol de warme wafels direct op. Het makkelijkste gaat dit door een houten of metalen hoorntje of buisje te gebruiken. Maar dit kun je ook zelf maken van aluminiumfolie. Of gebruik bijvoorbeeld een bezemsteel of iets anders in die vorm om rolletjes te maken. Laat de wafeltjes afkoelen op een rooster.
Krumkaker: wafeltjes met mooie motieven
Krumkaker worden in Noorwegen gemaakt met speciale wafelijzers met mooie motieven erin, maar gelukkig kun je ze ook bakken in een ander ijzer voor platte wafeltjes, bijvoorbeeld een kniepertjesijzer.
Dit recept komt uit De Bakatlas van Rutger van den Broek. Hij laat je in dit boek in meer dan 150 toegankelijke recepten – zoals deze krumkaker – zien hoe divers er over de hele wereld wordt gebakken en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts. Dit is overigens niet het enige recept dat we mochten delen: ook deze kardinalschnitten en deze fantastische oreo cupcakes zijn van zijn hand.
Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Eerder verschenen Rutger bakt, Rutger bakt feestelijk, Masterclass cakes, Het hartige bakboek, Het makkelijke bakboek en Rutger bakt de 100 allerbeste recepten. Van zijn bestsellers Bakbijbel en Koekjesbijbel zijn inmiddels al meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Ook heeft Rutger een populaire bakblog: Rutgerbakt.nl.
Klassieke kniepertjes maken?
Eind december staat half Nederland traditiegetrouw in de keuken om kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes te bakken. Wat is het verschil tussen die twee eigenlijk? En hoe maak je de lekkerste? Je leest het hier.