De lekkerste granola is natuurlijk zelfgemaakte granola. En die ontbijtgranen smaken nóg beter als ze lekker crunchy zijn. Er is één ingrediënt dat je granola in een handomdraai knapperig maakt: eiwit.
Waar we in het weekend graag uitpakken met het ontbijt – denk aan American pancakes, wolkenbroodjes of kaiserbroodjes gevuld met ei – gaat er op een doordeweekse dag toch vrijwel niets boven een schaaltje yoghurt met huisgemaakte granola en vers fruit. Voedzaam, lekker en snel.
Granola met eiwit
Wij maken die granola dus graag zelf, maar willen wel dat hij dezelfde plakkerige structuur heeft als de ontbijtgranen uit de supermarkt, met grote knapperige brokken. En daar ontdekten we op Pinterest het ideale trucje voor: je mengt er gewoon een eiwit door. Eiwit helpt je mix te binden, net zoals honing of agave siroop, geeft een crunchy bite en zorgt voor een mooie lichtbruine glans. En het werkt bij ieder recept, dus geef er lekker je eigen draai aan.
Het juiste moment
Het is wel belangrijk dat je het eiwit op het juiste moment toevoegt aan je granola: namelijk nadat je de overige droge en natte ingrediënten gemengd hebt. Je mixt het er ook niet zomaar door, maar klopt het eiwit eerst op en spatelt het stijfgeklopte eiwit daarna voorzichtig door het ongebakken mengsel. En daarna: hup de oven in.
Goed laten afkoelen
Een tweede tip voor extra knapperige ontbijtgranen: laat het vooral heel lang afkoelen op de bakplaat. Het liefst maak je de granola ’s avonds en laat je het daarna de hele nacht staan. Als je het warm van het bakpapier haalt, valt de granola uit elkaar. Het wordt lekker plakkerig en knapperig als het volledig koud is. Meng er daarna eventueel nog wat rozijnen door en berg het op in een luchtdichte pot of bak.
Het overgebleven eigeel kun je invriezen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook Japanse mayonaise mee maken. Lekker!
Extra knapperige granola
Ingrediënten
- 1 eiwit
- 300 g havervlokken
- 150 g ongebrande noten amandelen, cashewnoten, pecannoten)
- 75 g pompoenpitten of zonnebloempitten
- 25 g lijnzaad
- 5 el honing of agave siroop
- 4 el zonnebloemolie
- 1 el kaneel
- ½ el nootmuskaat
- Snuf zout
- Gedroogde vruchten (rozijnen, abrikoos, cranberry: net wat je lekker vindt)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten – met uitzondering van de gedroogde vruchten – in een kom.
- Meng de olie en de honing erdoor.
- Klop het eiwit stijf. Het is goed als je het schaaltje op z’n kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
- Spatel het eiwit voorzichtig door het mengsel.
- Verdeel de granola over bakplaat en bak in 15-25 minuten goudbruin. Schep tussentijds een of twee keer om, zodat alles aan alle kanten goed geroosterd wordt.
- Laat op de bakplaat goed afkoelen, liefst een nacht.
- Meng de gedroogde vruchten erdoor en bewaar in een luchtdichte pot of bak.
Foto via Shutterstock.