Aubergine is misschien wel een van de meeste veelzijdige vruchten die er zijn. Je kunt ‘m bakken, grillen en roosteren. Of je gebruikt hem in een lekkere frittata, zoals wij doen.
Smakeloos met een sponzige textuur, zo typeren veel mensen aubergine. En dat is jammer, want deze paarse vrucht (inderdaad, het is eigenlijk geen groente, maar een vrucht die behoort tot de nachtschadefamilie) kan echt iets toevoegen in je gerecht, als je weet hoe je ‘m gebruiken moet.
Aubergines: net een kippenei
Aubergines worden ook wel eierplant genoemd. Die naam hebben ze niet te danken aan de Engelse naam (eggplant), maar aan het feit dat wilde aubergines de kleur en het formaat van een kippenei hebben. Misschien dat wij van Eieiei er daarom wel zo dol op zijn. De aubergines die hier in de winkel liggen zijn echter meestal dieppaars, soms zelfs graffiti-achtig witpaars. Ook de grootte en de vorm kan verschillen.
De – soms wat bittere – smaak van aubergine zit in de schil. Daarom kun je de vrucht beter niet schillen. Goed wassen is voldoende. En eventueel het vruchtvlees besprenkelen met wat citroensap, want aubergine wordt snel bruin.
Hoe gezond is aubergine?
Aubergines zijn rijk aan vezels, goed voor je spijsvertering dus. Die vezels zitten met name in de schil. Nog een goede reden om ze niet te schillen. Ze bevatten ook veel magnesium en foliumzuur. Daarnaast zitten er weinig calorieën in: per 100 gram slechts zo’n 25 kilocalorieën.
Sponzig als voordeel
Dat sponzige van het vruchtvlees moet je juist zien als een voordeel. De zachte structuur van de aubergine neemt smaken van kruiden en andere ingrediënten namelijk uitstekend op en geeft, mits goed klaargemaakt, een lekkere bite aan je gerecht.
Tip: Aubergines zuigen olie op, dus bestrooi gesneden aubergine eerst met wat zout en laat de plakjes 30 minuten staan voordat je ze droogdept en bakt. Dit zorgt er ook voor dat de aubergine soms bittere smaak kwijtraakt. Het zout onttrekt vocht, waardoor er minder olie wordt opgenomen tijdens het bakken. Zo ben je dat zompige voor, terwijl de aubergine nog wel alle lekkere smaken tot zich neemt. Zorg er verder voor dat aubergine helemaal gaar wordt, want rauwe aubergine bevat solanine, een stof die in te grote hoeveelheden giftig is en kan leiden tot gezondheidsklachten.
Maar goed; genoeg over die aubergines, want dat is natuurlijk niet het enige ingrediënt in deze fantastische frittata. Dit recept vraagt ook om kakelverse eieren, tomaten (ook al lid van de nachtschadefamilie) en Parmezaanse kaas. Tijd om aan tafel te gaan!
Frittata met aubergine en tomaat
Equipment
- Omeletpan/koekenpan
Ingrediënten
- 3 eieren (L)
- 1 aubergine
- 100 g bloem
- 4 grote tomaten
- 30 g Parmezaanse kaas
- 100 g rucola
- Olijfolie
- 15 g platte peterselie
- Peper en zout
- Vers brood (optioneel)
Instructies
- Was de aubergine, snijd de kontjes eraf en snijd in dunne plakken. Bestrooi met zout en laat een minuut of 30 rusten.
- Verhit een scheutje olie in een pan, haal de aubergine door de bloem en bak ze in ongeveer 2 minuten goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Was de tomaten, haal het velletje eraf en snijd ze in plakken.
- Klop de eieren schuimig en voeg de aubergine, Parmezaanse kaas, platte peterselie (zonder steeltjes) en tomaat toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit een pan met de overgebleven olijfolie en bak op matig vuur het eiermengsel gedurende 5 min. De eieren moeten stollen aan de onderkant en vloeibaar zijn aan de bovenkant.
- Draai de frittata voorzichtig om en laat hem nog een minuutje garen.
- Serveer de frittata met de rucola en ovenvers brood.
Tip: je kunt deze frittata ook in kleine puntjes snijden en als borrelhapje serveren.
Fan van frittata? Check dan deze recepten!
Bronnen: Purple Pride, Veggipedia. Foto via Shutterstock.