Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Heb je eigen kippen? Leuk! En ook lekker, want er gaat natuurlijk niets boven een kakelvers eitje bij het ontbijt. Maar wat als de eieren van je eigen kippen stinkeieren zijn?

Je bent niet de eerste kippenhouder die het meemaakt: je raapt de eieren bij je eigen kippen, maar als je ze wil eten dan blijken ze niet zo lekker te ruiken. Sterker nog: ze stinken echt, vaak vanuit de dooier! Moet je deze stinkeieren in de kliko gooien omdat ze zo snel al bedorven zijn? Of is er iets anders aan de hand?

Wat staat er op het menu?

We kunnen je gerust stellen. Als het om verse eieren gaat is bederf meestal niet de oorzaak van een smerige geur. Negen van de tien keer komen stinkeieren door wat je de kippen te eten geeft. Wat zet jij bij je tokkende vriendinnen op het menu? Uien, bieslook, restjes prei of kliekjes met knoflook of kool geven een vieze, onaangename geur aan de eieren. Check ook het kippenvoer dat je ze geeft: voer met visbestanddelen of raapzaad kan een vieze geur geven. Na het eten van cholinerijk voer – zoals raapzaad – veroorzaakt de hoeveelheid trimethylanine (TMA) bij sommige kippen een visachtige geur in het eigeel. Deze stof wordt namelijk in de darmen van de kip aangemaakt door opname van bepaalde voedingstoffen. Dit is een interactie tussen het genotype van de kip en het voer. Als je van voer switcht, is de geur waarschijnlijk ook weg.

Omgevingsgeur

Naast het voer, is ook de omgeving van invloed op de geur die je eieren verspreiden, of beter gezegd: opnemen. Een eierschaal is namelijk zeer poreus. De bewaarplek is dus zeker van invloed. Staan je eieren in de garage waar het naar benzine ruikt? Of bewaar je ze in de kelderkast bij je uien of sterk ruikend fruit? Dikke kans dat de vieze geur daar het gevolg van is. 

Check de nesten

Tenslotte: vergeet ook niet te checken of de legnesten in je kippenhok goed schoon zijn. Muf, schimmelig strooisel heeft ook een geureffect op de eieren. Daarnaast kunnen eieren gaan stinken als ze te koud zijn geworden. Ook gebruikte chemicaliën/bestrijdingsmiddelen kunnen de boosdoener zijn.  

Kan ik stinkeieren eten?

Als bederf eigenlijk uitgesloten is, maar er wel een luchtje aan de eieren zit, zullen veel mensen het ei weggooien. Dat is in principe niet nodig, je kunt deze stinkeieren gewoon eten.



Bronnen: Landleven, Aviculture Europe. Foto via Unsplash.


Related Posts

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Kip en ei: 160 spreekwoorden op een rij

Er zijn heel veel spreekwoorden en gezegden waarin het woord ‘kip’ of ‘ei’ wordt gebruikt. De kip met de gouden eieren slachten bijvoorbeeld. En ook ‘haan’, ‘hoen’ en ‘kuiken’ komen vaak voorbij. Wij ontdekten er 160. Wedden dat je ze niet allemaal kent?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Hoe worden eieren eigenlijk gemaakt?

Als we in Nederland een ei eten, is dat over het algemeen een kippenei. Deze eieren zijn veelzijdig, lekker én gezond. Maar hoe wordt zo’n ei nu eigenlijk precies gemaakt? En hoe lang doet een kip daarover? Een klein lesje kippenanatomie. Een kip die eieren […]