Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Help: onze kippen leggen stinkeieren!

Heb je eigen kippen? Leuk! En ook lekker, want er gaat natuurlijk niets boven een kakelvers eitje bij het ontbijt. Maar wat als de eieren van je eigen kippen stinkeieren zijn?

Je bent niet de eerste kippenhouder die het meemaakt: je raapt de eieren bij je eigen kippen, maar als je ze wil eten dan blijken ze niet zo lekker te ruiken. Sterker nog: ze stinken echt, vaak vanuit de dooier! Moet je deze stinkeieren in de kliko gooien omdat ze zo snel al bedorven zijn? Of is er iets anders aan de hand?

Wat staat er op het menu?

We kunnen je gerust stellen. Als het om verse eieren gaat is bederf meestal niet de oorzaak van een smerige geur. Negen van de tien keer komen stinkeieren door wat je de kippen te eten geeft. Wat zet jij bij je tokkende vriendinnen op het menu? Uien, bieslook, restjes prei of kliekjes met knoflook of kool geven een vieze, onaangename geur aan de eieren. Check ook het kippenvoer dat je ze geeft: voer met visbestanddelen of raapzaad kan een vieze geur geven. Na het eten van cholinerijk voer – zoals raapzaad – veroorzaakt de hoeveelheid trimethylanine (TMA) bij sommige kippen een visachtige geur in het eigeel. Deze stof wordt namelijk in de darmen van de kip aangemaakt door opname van bepaalde voedingstoffen. Dit is een interactie tussen het genotype van de kip en het voer. Als je van voer switcht, is de geur waarschijnlijk ook weg.

Omgevingsgeur

Naast het voer, is ook de omgeving van invloed op de geur die je eieren verspreiden, of beter gezegd: opnemen. Een eierschaal is namelijk zeer poreus. De bewaarplek is dus zeker van invloed. Staan je eieren in de garage waar het naar benzine ruikt? Of bewaar je ze in de kelderkast bij je uien of sterk ruikend fruit? Dikke kans dat de vieze geur daar het gevolg van is. 

Check de nesten

Tenslotte: vergeet ook niet te checken of de legnesten in je kippenhok goed schoon zijn. Muf, schimmelig strooisel heeft ook een geureffect op de eieren. Daarnaast kunnen eieren gaan stinken als ze te koud zijn geworden. Ook gebruikte chemicaliën/bestrijdingsmiddelen kunnen de boosdoener zijn.  

Kan ik stinkeieren eten?

Als bederf eigenlijk uitgesloten is, maar er wel een luchtje aan de eieren zit, zullen veel mensen het ei weggooien. Dat is in principe niet nodig, je kunt deze stinkeieren gewoon eten.Bronnen: Landleven, Aviculture Europe. Foto via Unsplash.


Related Posts

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Dit zegt de kleur van een eidooier écht

Op verschillende sites staat te lezen dat je aan de kleur van een eidooier kunt zien of de kip een goed leven heeft. Dit is klinkklare onzin! De kleur van je eieren – of beter gezegd het eigeel – zegt niets over de gezondheid van […]

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Eieren breken: dit is de enige juiste manier

Een ei breken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Heel moeilijk blijkbaar, want de meeste mensen doen het al hun hele leven verkeerd, met stukjes schaal in hun eten als gevolg. Dít is de enige juiste manier om eieren te breken.