Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Een groenblauwe ring om mijn eidooier. Is dat wel eetbaar?

Wie regelmatig hardgekookte eieren eet, is waarschijnlijk niet onbekend met het fenomeen: een groenblauwe ring om het eigeel of soms zelfs een groenblauwe dooier. Kun je zo’n ei gewoon eten?

Een groenblauwe ring of waas rond de eidooier komt regelmatig voor bij hardgekookte eieren. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een teken dat je het ei te lang hebt laten koken. Laat je het helemaal doorkoken dan wordt zelfs de hele dooier blauwgroen. 

Hoe ontstaat zo’n groenblauwe waas rond het eigeel?

De blauwige kleur ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel die tijdens het koken in het eiwit ontstaat en het ijzer in de dooier. Eieren zijn rijk namelijk rijk aan cysteïne, dat is een van de beste bronnen van zwavel en goed voor je haar en nagels. Maar in combinatie met het ijzer in het eigeel, geeft die zwavel een natuurlijke chemische reactie: de verkleuring. Hoe langer je je eieren kookt, hoe meer zwavel er ontstaat en daarmee meer interactie met het ijzer in de eieren. 

Overigens kunnen ook roereieren groenig uitslaan; vaak als je een gietijzeren pan gebruikt.

Is zo’n groenblauwe ring te voorkomen?

Zoals gezegd ontstaat dit fenomeen door je ei te lang – of op te hoge temperatuur – te laten koken. Zet dus altijd een wekkertje of gebruik het populaire PiepEi. Wat ook helpt is je eieren direct na het koken te laten schrikken; dat stopt namelijk het kookproces. Eieren laten schrikken is trouwens om meer redenen een goed idee.

Kun je zo’n groenig ei veilig eten?

Vaak wordt een kleine gekleurde ring rond het eigeel niet eens opgemerkt en gedachteloos opgegeten. Maar sommige mensen vragen zich toch af of je zo’n gekleurde dooier veilig kunt eten. Een enkeling denkt zelfs dat het een teken van schimmel in het ei is. 

Een schimmel in je ei is het dus zeker niet. Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten. En als de hele dooier groenig is? Wij zeggen: beetje ham erbij en gewoon naar binnen werken, al was het maar ter ere van Dr. Seuss.

Zoek je meer lekkere inspiratie?

Op zoek naar meer lekkere inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze ontbijt– of lunchrecepten, kies iets uit voor het diner of maak wat lekkers voor de borrel!

Bron: University of Nebraska Institute of Agriculture and Natural Resources, foto via Shutterstock.


Related Posts

Mag mijn hond eieren eten?

Mag mijn hond eieren eten?

Eieren: je kunt ze met recht vitaminebommetjes noemen. We kunnen ons daarom voorstellen dat je overweegt de hond ook een eitje te geven, al dan niet gekookt. Maar mag een hond wel eieren? Is zo’n ei dan ook gezond voor je harige vriendje?

Is de inkt op eieren schadelijk voor je gezondheid?

Is de inkt op eieren schadelijk voor je gezondheid?

Veel Nederlanders koken regelmatig een ei bij hun aardappelen. Dat is makkelijk en je krijgt er geen extra vaat door. Maar de inkt van de eicode komt wel bij je aardappels. Kan dat kwaad voor je gezondheid?Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *