Karamel zeezout brownies

Karamel zeezout brownies

Brownies. We kunnen er geen genoeg van krijgen. En dat geldt zeker voor deze karamel zeezout brownies. Voor je het weet zijn ze op!

Bijna alle brownies zijn lekker. Maar de allerlekkerste zijn toch wel de brownies uit Rutger Bakt. Dat recept is dan ook de basis voor deze heerlijke karamel zeezout brownies. In het originele recept gebruikt Rutger ook nog hazelnoten, die hebben wij weggelaten.

Karamel zeezout brownies

24 december 2018
: 16-20
: 1 hr
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • Voor de brownies:
  • 2 eieren + 1 eidooier
  • 225 gram boter
  • 115 gram pure chocolade (minimaal 78 procent)
  • 330 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 125 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • Snuf zout
  • Brownievorm (20 x 20 cm)
  • Voor de gezouten karamel:
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 30 gram boter
  • 75 milliliter slagroom
  • ½ theelepel fleur de sel
Bereiding
  • Stap 1 Je begint met de gezouten karamel. Doe de kristalsuiker en 2 eetlepels water in een kleine pan op laag vuur. Laat de suiker helemaal oplossen.
  • Stap 2 Breng aan de kook en laat deze siroop koken tot een bruine karamel.
  • Stap 3 Neem de pan van het vuur en voeg de lichtbruine basterdsuiker, boter en slagroom toe. Roer tot een glad mengsel.
  • Stap 4 Zet de pan weer op een laag vuur en laat 3-4 minuten sudderen tot de karamel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen.
  • Stap 5 Neem van het vuur, giet in een kom en laat helemaal afkoelen tot de karamel dikker wordt. Voeg als laatste het zeezout toe.
  • Stap 6 Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Stap 7 Smelt de chocolade en de boter in een kom boven een pan kokend water (au bain-marie). Laat het vervolgens iets afkoelen.
  • Stap 8 Klop intussen de eieren, de eidooier, de suiker, het zout en het vanille-extract met een mixer in 5 minuten tot een lichtgeel, dik mengsel.
  • Stap 9 Spatel het chocolademengsel voorzichtig door het eimengsel.
  • Stap 10 Spatel als laatste de bloem en het cacaopoeder er doorheen.
  • Stap 11 Vet een bakvorm goed in en giet de helft van het beslag er in. Strijk het glad uit en schenk er de helft van de karamel over.
  • Stap 12 Schep de rest van het browniebeslag er overheen en daar overheen de rest van de karamel. Bewaar een klein beetje voor straks, ter decoratie.
  • Stap 13 Bak de brownies 40 minuten gaar.
  • Stap 14 Laat de karamel zeezout brownies volledig afkoelen in de vorm en snijd ze daarna in vierkantjes of rechthoeken.
  • Stap 15 Verdeel eventueel nog een restje karamel over de brownies en garneer ze met een klein beetje fleur de sel.

Wij denken niet dat ze zo lang blijven liggen, maar indien nodig kun je de brownies buiten de koelkast een dag of drie bewaren.

Lekker? Probeer dan ook deze carrot cake met walnoten en sinaasappel eens!

 

Foto via Shutterstock. 


Related Posts

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Zo maak je de perfecte oliebollen in de airfryer

Oliebollen bakken in de airfryer, kan dat? Jawel hoor. Het is niet alleen heel makkelijk, maar ook een stuk gezonder dan oliebollen in olie bakken, want je hebt maar één eetlepel olie nodig.

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes): het klassieke recept

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes): het klassieke recept

Eind december staat half Nederland traditiegetrouw in de keuken om kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes te bakken. Wat is het verschil tussen die twee eigenlijk? En hoe maak je de lekkerste?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *