Kardinalschnitten is heerlijk Oostenrijks gebak. Ze zijn er in verschillende smaken, maar wij delen een recept waarin de vulling bestaat uit verse frambozen. Yum!
Met de vulling van Kardinalschnitten wordt volop gevarieerd in Oostenrijk. Zo zijn er versies met een koffievulling, andere hebben een vulling die op smaak is gebracht met Kirschwasser en weer andere zijn gevuld met jam en vers fruit. Die laatste is de favoriet van Rutger van den Broek, wij mogen zijn recept uit De Bakatlas delen.
Kardinalschnitten met koffie
Ook lekker: de Kardinalschnitte met koffievulling. Klop daarvoor 500 milliliter slagroom met 1 eetlepel oplosespresso, 45 gram suiker, 1 theelepel vanille-extract en 1 zakje slagroomversteviger stijf op en gebruik dit als vulling. Laat de jam achterwege en gebruik enkel het vanille-extract als smaakmaker in het biscuit.
Kardinalschnitten
Ingrediënten
- 4 eiwitten (voor het eiwitschuim)
- Snuf zout (voor het eiwitschuim)
- 125 g fijne suiker (voor het eiwitschuim)
- 1 el maïzena (voor het eiwitschuim)
- 2 eieren (voor het biscuitbeslag)
- 3 eidooiers (voor het biscuitbeslag)
- 60 g suiker (voor het biscuitbeslag)
- 1 tl vanille-extract en/of de rasp van ¼ citroen (voor het biscuitbeslag)
- Snuf zout (voor het biscuitbeslag)
- 60 g bloem (voor het biscuitbeslag)
- 450 ml slagroom (voor de vulling)
- 40 g suiker (voor de vulling)
- 1 zakje slagroomversteviger (voor de vulling)
- 125 g frambozenjam (voor de vulling)
- 125 g verse frambozen (voor de vulling)
- Poedersuiker (om te bestuiven)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Doe voor het eiwitschuim de eiwitten met het zout in een vetvrije kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Voeg als het eiwit schuimig begint te worden, geleidelijk aan de fijne suiker toe. Klop het eiwit door tot alle suiker is opgelost en je geen suikerkristallen meer voelt als je wat van het eiwitmengsel tussen duim en wijsvinger wrijft. Klop tot slot de maïzena door het mengsel.
- Doe het eiwit in een spuitzak met een glad spuitmondje van 2 centimeter en spuit 2 keer 3 banen van het eiwitmengsel, van ongeveer 40 centimeter lang. Zorg ervoor dat er tussen de banen ongeveer 2 centimeter zit, daar komt zo het biscuitbeslag.
- Doe voor het biscuitbeslag de eieren, eidooiers, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in ongeveer 5 minuten zeer luchtig. Zeef de bloem boven het eimengsel en spatel deze erdoor. Doe het biscuitbeslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 2 centimeter. Spuit 2 keer 2 banen van het biscuitdeeg tussen de banen eiwitschuim. Bestuif alles met behulp van een theezeefje licht met poedersuiker en bak het geheel 18-23 minuten in de oven. Laat het vervolgens afkoelen.
- Doe de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Haal een van de twee banen voorzichtig van het bakpapier en keer deze om. Bestrijk 'm met de frambozenjam, strijk daar de slagroom op en verdeel daar de verse frambozen over. Bedek het met de andere baan en bestuif de kardinalschnitten tot slot met poedersuiker.
Dit recept komt uit De Bakatlas van Rutger van den Broek. Hij laat je in dit boek in meer dan 150 toegankelijke recepten – zoals deze kardinalschnitten – zien hoe divers er over de hele wereld wordt gebakken en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts. Dit is overigens niet het enige recept dat we mochten delen: ook deze oreo cupcakes en heerlijke krumkaker (Noorse kniepertjes) zijn van zijn hand.
Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Eerder verschenen Rutger bakt, Rutger bakt feestelijk, Masterclass cakes, Het hartige bakboek, Het makkelijke bakboek en Rutger bakt de 100 allerbeste recepten. Van zijn bestsellers Bakbijbel en Koekjesbijbel zijn inmiddels al meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Ook heeft Rutger een populaire bakblog: Rutgerbakt.nl.