Op zoek naar iets lekkers voor bij de koffie? Probeer deze heerlijke luchtige vanille-krentencake. Daar wordt iedereen blij van!
We zijn snel geneigd om bij het bakken van een cake te kiezen voor een traditioneel recept. Maar het is natuurlijk veel leuker om eens te variëren. Deze vanille-krentencake is lekker en heel makkelijk te maken. Door het zeven van je meel wordt hij extra luchtig en het halve zakje bakpoeder zorgt voor net wat extra hoogte.
Vanille-krentencake wordt vanille-oliebollencake
Je kunt voor deze lekkere cake ook overgebleven stol of oliebollen gebruiken. Snijd in dat geval ongeveer zes oliebollen (of 400 gram stol) in plakjes en vervang het meel en bakpoeder door 250 ml. melk en 150 ml. slagroom. Mix alles behalve de plakjes oliebollen tot een beslag en vul het cakeblik om en om met beslag en overgebleven oliebollen. Geloof ons: dat zorgt voor de lekkerste oliebollencake ooit. Geen zin in cake? Met overgebleven oliebollen maak je ook verrukkelijke wentelteefjes.
Luchtige vanille-krentencake
Ingrediënten
- 3 eieren (op kamertemperatuur)
- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- Half zakje bakpoeder
- 150 gram suiker
- 250 gram krenten (of rozijnen)
- Rasp van 1 citroen
- 1,5 theelepel vanille-essence
- Snuf zout
- Poedersuiker (ter decoratie)
- Ingevette cakevorm
Bereiding
- Stap 1 Was de krenten en laat ze 15 minuten wellen. Goed laten uitlekken en dan droogdeppen met een schone theedoek of wat keukenpapier.
- Stap 2 Verwarm de oven voor op 160°C.
- Stap 3 Snijd de boter in blokjes en mix met de suiker tot een romig geheel.
- Stap 4 Klop één voor één de eieren er doorheen. Voeg een snufje zout toe.
- Stap 5 Zeef het meel en doe dit samen met het bakpoeder bij het beslag. Voeg ook de citroenrasp en de vanille-essence toe.
- Stap 6 Mix heel kort door tot een glad beslag en spatel als laatste de gewelde krenten door het beslag.
- Stap 7 Verdeel het beslag over het ingevette cakeblik en plaats deze op een rooster in het midden van de oven.
- Stap 8 Bak de krentencake in ongeveer 1 uur gaar, prik na 50 minuten met een satéprikker in het midden van de cake, komt de satéprikker er droog uit dan is de cake gaar, verleng anders de baktijd steeds met 5 minuten tot de prikker er droog uitkomt.
- Stap 9 Haal de vanille-krentencake uit de oven, laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Probeer ook deze heerlijke chocoladecake eens, of een Nutella-brownie in een mok (slechts drie ingrediënten!).
Foto via Shutterstock.