Mosseltoast met kruidenmayonaise

Mosseltoast met kruidenmayonaise

At je vroeger alleen mosselen als de ‘r’ in de maand zat, tegenwoordig zijn ze van juli tot april verkrijgbaar. Je kunt er dus 9 maanden van genieten. En dat hoeft echt niet altijd als mosselpannetje met stokbrood. Lunch eens met deze mosseltoast met kruidenmayonaise.

Mosselen bevatten veel eiwitten, vitaminen, mineralen, kalk en fosfor. Bovendien bevatten ze heel weinig vet en is dat ook nog eens de onverzadigde variant. Verder hebben mosselen een hoog jodiumgehalte en bevatten zij seleen, koper en ijzer. Een bijzonder voedzaam schelpdiertje dus, dat best eens wat vaker op het menu mag staan. In de vorm van deze mosseltoast met kruidenmayonaise bijvoorbeeld. Of probeer deze Thaise mosselpannenkoek (Hoy Tod) of een lekkere clubsandwich met mosselen.

Mosseltoast met kruidenmayonaise

29 juni 2019
: 4
: 15 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 kg mosselen
  • 150 ml witte wijn
  • 1 bosje bladselderij
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 eetlepel dragonazijn
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels verse kruiden (peterselie, kervel, dragon), fijngehakt
  • 8 sneden wit casinobrood
  • 1 bosje platte peterselie, grofgehakt
  • Peper en zout
Bereiding
  • Stap 1 Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
  • Stap 2 Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime, hoge pan. Maal er royaal peper over.
  • Stap 3 Kook de mosselen 6 tot 8 minuten met het deksel op de pan of tot alle schelpen open staan.
  • Stap 4 Haal de mosselen uit de schelpen.
  • Stap 5 Doe het ei met de mosterd en de dragonazijn in een maatbeker. Schenk de zonnebloemolie erop en zet de staafmixer erop tot een gladde, lobbige mayonaise ontstaat. Roer de fijngehakte kruiden erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Stap 6 Rooster het brood en leg de toast op vier borden. Verdeel de mosselen en peterselie erover en schep er royaal kruidenmayonaise op. Serveer de mosseltoast direct.

Tip: deze kruidenmayonaise smaakt ook goed bij een mosselpan of als borreldip!

 

Recept en foto via het Nederlands Mosselbureau. Meer lekkere mosselrecepten vind je op www.mosselen.nl.

 


Related Posts

Aspergesoldaatjes met een zachtgekookt ei en parmaham

Aspergesoldaatjes met een zachtgekookt ei en parmaham

Soldaatjes en zachtgekookte eitjes horen bij elkaar. Maar wie zegt dat die soldaatjes per se van brood moeten zijn? Wij maakten ze van groene asperges met een lekkere parmaham. Aspergesoldaatjes dus! Heerlijk om te dippen en zo heb je bij ontbijt of lunch gelijk weer […]

Miniquiches met spinazie en ham

Miniquiches met spinazie en ham

Deze miniquiches met spinazie en ham zijn heerlijk als kleine lunch, bij een brunch of als lichte avondmaaltijd met een frisse salade.