Menemen (Turks roerei)

Menemen (Turks roerei)

Als je wel eens op vakantie in Turkije bent geweest, dan ken je menemen waarschijnlijk wel van de uitgebreide ontbijtbuffetten. Dit Turkse roerei met tomaat is waanzinnig lekker. Je eet het met (Turks) brood en kunt het ook prima bij de brunch of lunch nemen. 

In de traditionele menemen gaan vooral groenten en ei. Het is dus een lekker vegetarisch gerecht voor als je wat minder vlees wilt eten. Minder fan van vegetarisch? Dan kun je er restjes kip of kalkoen in verwerken, of sucuc (Turkse knoflookworst). Laat in het laatste geval de teentjes knoflook achterwege, want de sucuc bevat er al voldoende van.  Als groene peper je te pittig is, dan kun je die vervangen door groene paprika. Hetzelfde geldt uiteraard voor de sambal: deze is goed te vervangen door paprikapoeder. 

Menemen (Turks roerei)

20 juni 2019
: 2
: 10 min
: eitje

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 5 tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene peper (rode mag ook)
  • 1/2 theelepel sambal of paprikapoeder
  • Zout en peper
  • 3 eetlepels extra-virgin olijfolie
  • Eventueel nog wat chilivlokken
Bereiding
  • Stap 1 Snipper de ui en de knoflook. Verwijder de pitjes en de zaadlijst van de groene peper en snipper deze ook. Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Stap 2 Verhit de olie in een ruime koekenpan en en fruit hierin de ui en groene peper. Voeg de knoflook toe en laat die een half minuutje meebakken.
  • Stap 3 Voeg de tomaten toe en bestrooi met peper en zout. Wacht tot het geheel iets indikt, dit duurt een minuut of 5. Voeg extra ingrediënten zoals worst of kaas nu toe. Voeg ook de sambal of paprikapoeder toe.
  • Stap 4 Breek de eieren en roer ze door het tomatenmengsel. Laat het op laag vuur rustig stollen. Blijf af en toe roeren en pas op dat het niet te droog wordt. Het geheel moet een beetje lobbig blijven.
  • Stap 5 Bestrooi eventueel nog met wat chilivlokken of kaas en serveer met lekker vers Turks brood of een dikke bruine boterham.

Lekker? Probeer dan ook eens shakshuka als ontbijt of lunch!

 

Foto via Shutterstock. 


Related Posts

Aspergesoldaatjes met een zachtgekookt ei en parmaham

Aspergesoldaatjes met een zachtgekookt ei en parmaham

Soldaatjes en zachtgekookte eitjes horen bij elkaar. Maar wie zegt dat die soldaatjes per se van brood moeten zijn? Wij maakten ze van groene asperges met een lekkere parmaham. Aspergesoldaatjes dus! Heerlijk om te dippen en zo heb je bij ontbijt of lunch gelijk weer […]

Miniquiches met spinazie en ham

Miniquiches met spinazie en ham

Deze miniquiches met spinazie en ham zijn heerlijk als kleine lunch, bij een brunch of als lichte avondmaaltijd met een frisse salade.