Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

Denk je aan Spanje, dan denk je aan tortilla. Wij tenminste wel. Want hoe lekker is een stukje aardappeltortilla, oftewel tortilla Española bij de borrel? Ook als gewone maaltijd niet te versmaden natuurlijk. Wij zijn fan!

De Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española) wordt ook wel tortilla de patatas, Spaanse frittata of Spaanse omelet genoemd. En hét geheim van een goede aardappeltortilla is eigenlijk heel simpel: de eieren moeten niet helemaal door en door gaar zijn. Als je de eieren een pietsie rauw/vochtig laat in het midden, krijgt je tortilla een hele fijne – bijna custardachtige – textuur. Yum!

De originele aardappeltortilla

Hoe de aardappeltortilla ooit ontstaan is, is onduidelijk. Zeker is dat het gerecht ergens in het midden van Spanje het levenslicht zag. Gezien de basale ingrediënten kunnen we er wel vanuit gaan dat het een gerecht is dat in heel veel huishoudens gegeten werd. Je hebt voor de originele aardappeltortilla namelijk alleen eieren, aardappels en olijfolie nodig. Drie ingrediënten en je bent lekker goedkoop klaar. Hoewel de meeste mensen aan het basisrecept ook nog ui toevoegen. Wij ook, want dat geeft net dat beetje extra pit aan je tortilla. Om diezelfde reden voegen wij ook altijd twee teentjes knoflook toe.

Aardappeltortilla: van tapa tot volledige maaltijd

Zoals gezegd kun je een goede aardappeltortilla prima in kleine puntjes snijden als tapa bij de borrel. Zowel warm als koud lekker. Maar je kunt hem ook serveren bij een salade als lunch of lichte maaltijd. Sommige mensen eten zelfs aardappeltortilla op brood (of in brood als vulling, dan heet het bocadillo de tortilla). Het wordt ook als ontbijt gegeten.

Niet per se vegetarisch

Ook dit is weer zo’n lekker recept om van je restjes af te komen. Want hoewel de basistortilla dus simpel en vegetarisch is, kun je er prima restjes uit de groentela (spinazie, aubergine, champignons en zelfs boerenkool) in gooien en leent zo’n aardappeltortilla zich ook prima voor uitbreiding met spekjes of chorizo. Experimenteren mag dus, of is misschien zelfs wel een must. Wel wordt er over het algemeen voor één groente gekozen om de aardappels te vervangen.

Overigens kom je in Spanje tortilla’s in allerlei formaten tegen. Van elegante dunne aardappeltortilla van 3 cm tot een dikte van wel 10 cm. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan gebruik je een tortilla-pan. Dat is een dubbele pan die de warmte goed vasthoudt, zodat je aardappeltortilla gelijkmatig gaart. Bovendien draai je daarmee niet de tortilla om, wat vaak resulteert in roerei in plaats van tortilla, maar draai je de pan. Zo heb je op een makkelijke manier een tortilla die aan twee kanten mooi bruin is. 

Wij zeggen eet smakelijk; of eigenlijk liever ¡Buen provecho!

Spaanse aardappeltortilla

Spaanse aardappeltortilla (tortilla Española)

De enige echte tortilla Española. Lekker als maaltijd én bij de borrel
4.05 van 23 stemmen
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Spaans
Porties 4

Equipment

  • Koekenpan of tortillapan

Ingrediënten
  

  • 6 Eieren (L)
  • 125 ml olijfolie
  • 600 g aardappelen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne gelijkmatige plakjes. 
  • Doe de olijfolie in een pan en laat het warm worden op hoog vuur. 
  • Draai het vuur laag en voeg de aardappelen toe. Schud regelmatig even met de pan.
  • Snijd ondertussen de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Voeg uien en knoflook toe aan de aardappelen. Laat het samen 15 tot 20 minuten bakken.
  • Klop ondertussen de eieren los in een grote kom, met zout en peper naar smaak.
  • Haal de aardappelen en ui uit de pan en giet de olie af. Let op: doe dit in een schaaltje, want je hebt het zo weer nodig. 
  • Voeg de aardappelen en uien toe aan de losgeklopte eieren en roer goed door.
  • Verhit de pan opnieuw boven een medium vuur met een paar eetlepels van de bewaarde olie. 
  • Voeg het eimengsel toe en bak dit ongeveer 10 minuten totdat de onderkant gestold is. Schud de pan af en toe, zodat je tortilla niet aan de pan gaat plakken.
  • Check de randen van de tortilla. Als deze een beetje vast zit aan de pan, maak je dit voorzichtig los met een spatel. Plaats een groot bord op de pan en keer de pan en het bord samen om zo dat de tortilla op het bord terecht komt. Als je een tortilla-pan gebruikt, hoeft dat niet en keer je de pan simpelweg om.
  • Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden. Laat het geheel nog een minuut of 8 bakken totdat de eieren gestold zijn en de onderkant goudbruin is. 
  • Leg de tortilla op een bord en snijd hem in punten of in grove blokken. Serveer direct of bewaar tot later (zet ‘m dan na afkoelen wel in de koelkast, daar kun je hem nog wel een dag bewaren).
Trefwoord vegetarisch
Heb je dit recept gemaakt?Tag ons op social met #eieiei!

Ook lekker: deze ontbijttortilla met avocado en ei!


Related Posts

Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

Basisrecept voor glutenvrije en lactosevrije oliebollen

Oliebollen horen bij oudejaarsavond, maar mensen met coeliakie worden ziek van de traditionele variant. Daarom een recept voor glutenvrije (en lactosevrije) oliebollen. Zo heeft iedereen een leuke avond!

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Karnemelkpoffertjes: zelfgemaakt is toch het lekkerst

Goudgele poffertjes met een dot poedersuiker en een flinke klont smeltende roomboter. Heerlijk! Nog lekkerder: karnemelkpoffertjes met zo’n zelfde laag poedersuiker en klont boter. Yum!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept